Segíts az emberiségen Nagy Szellem! – Sámántalálkozó Oroszországban

Idén júliusban rendezték meg a 13 Sámán Hívása Fesztivált Szibériában, melyen mágusok és kuruzslók vettek részt.

A rendezvényre Mexikóból, Grönlandról, Mongóliából és Koreából is érkeztek résztvevők. Köztük volt a moszkvai Mark Guszjlakov, aki a The Russia Beyond the Headlines hírporálnak adott interjúban elmondta, miért fontos a sámánok szerepe a modern világban.

“Szegények, gazdagok, kétségbeesettek, szánalomra méltók és alkoholisták egyaránt felkeresnek.” – meséli Mark, akinek irodájában egyaránt található ortodox ikon és sámánfelszerelés. A farmerbe és pólóba öltözött moszkvai sámán légkondicionált irodában dolgozik de saját elmondása szerint nem szakad el az ősök szellemétől. Mindig lát szellemeket az emberek körül, akik kísérik őket és csak abban az esetben láthatók, ha szintén látnokok, vagy gyógyítók lelkei.

A kazahsztáni születésű sámán bevallása szerint csupán bizonyos képességekkel született. “Mindenki ért valamihez […] én meg tudom látni az emberek őseit, krónikus betegségeket fedezek fel, ezeket nem lehet csak úgy megtanulni.”

Elmondása szerint leginkább családi problémákkal keresik fel őt, melyeket nem lehet a modern gyógyászattal kezelni. A sámántalálkozón az oda látogató helyiek fele olyan spirituális gondokkal szenved, mely halált is okozott a családban. Társa, Júlia szerint sokan jöttek segítségért olyanok is, akik nélkülöznek. Ilyenkor nem kértek tőlük pénzt, csupán hagyták, hogy ajándékokat hagyjanak számukra.

A tuvai rendezvényen résztvevő sámánok arra is felhívták a figyelmet, hogy a világban több véres háború folyik. “Kértük a Nagy Szellemet, hogy segítsen az emberiségen ezekben az időkben […] a hadviselő felek a legtöbbször nem tisztelik egymás tradícióit.”

Mark elmondása szerint csodával határos dolgok is történtek a találkozón. Ilyen volt például a hegyekben, hőségben töltött háromnapos böjt, mindenféle étel és ital nélkül.

Júlia szomorúan közölte, hogy a sámánok tradíciói a világ legtöbb országában védettek, sokszor az UNESCO világörökség részei is, Oroszországban azonban semmiféle védelmet nem élveznek. Több állami támogatást szeretne a sámánoknak, akik nagy része szegénységben járja az országot. Ugyanakkor elismerte, sokuk csak kihasználja az emberek hiszékenységét és a spiritualitás iránti igényüket saját anyagi vágyaik kielégítéséért.

“Sámánnak lenni több, mint imádkozni, díszes ruhákat felvenni és ősi rigmusokat zengeni. Ez valami, amit a testedben érzel. Régen csak bizonyos emberek lehettek kuruzslók, akiknek különleges színű volt a szemük, vagy egyedi mintázatú volt az erezetük. Ma ez megváltozott és sokan felismerhetik magukban a sámánt. […] Ők képesek kitolni a határaikat, megnövelni észlelésüket és az élet lényegét felismerni. […] Az öt érzékünk mellett elnyomjuk a tisztánlátást és a tisztán-tudást, melyet őseink használtak és nagy távolságokon keresztül tudták egymást érezni és megérteni ezáltal.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez