Putyin új államot hozna létre

Az orosz államfő lekanyarintana egy darabot Ukrajna délkeleti részéből. Szóvivője aztán magyarázkodni kezdett.

Vlagyimir Putyin az orosz állami tévének még pénteken adott, de csak vasárnap sugárzott interjúban először vetette fel nyíltan, hogy létre kellene hozni egy új államot Ukrajna délkeleti részén.

Az orosz államfő úgy fogalmazott, hogy haladéktalanul lényegre törő tárgyalásokat kell kezdeni egy új állam létrehozásáról és megszervezéséről Ukrajna délkeleti részén, hogy meg lehessen védeni az ott élő emberek törvényes érdekeit.

Oroszország eddig csupán azt követelte, hogy kapjanak szélesebb körű autonómiát a többségében orosz ajkú, kelet ukrajnai régiók, szövetségi berendezkedés keretében.

Az interjúban Puytin már jelezte: Oroszország nem nézi tétlenül, hogy embereket ölnek meg Ukrajnában.

A szóvivő magyarázkodik

Vlagyimir Putyin nem a délkelet-ukrajnai szakadár területek államiságának megadásáról, hanem az Ukrajnán belüli állami berendezkedésről szóló tárgyalásokról beszélt – korrigálta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az államfő televíziós nyilatkozatában közöltekről megjelent vasárnapi sajtóértelmezéseket Cseljabinszkban. A Kreml befolyásos tisztviselője azt mondta, hogy “olyan értelmezések” jelentek meg, mintha az orosz államfő a Kelet-Ukrajna önálló államiságáról folytatandó tárgyalásokról beszélt volna a Pervij kanal tévécsatornának. Peszkov kijelentette, hogy “egyáltalán nincs szó” Novorosszijának nevezett szakadár délkelet-ukrajnai terület szuverenitásáról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez