Négyezeréves kommandós életmentő páncéljára bukkantak

Régészek Omszk mellett egy olyan bronzkori páncélzatot találtak, amely saját korában “többet ért az életnél is, hiszen életet mentett.”

Igazi elit harcos érintetlen páncéljára bukkantak kutatók, melyhez foghatót nem találtak még régészek Omszk környékén. Vélhetően az Altaj-hegység környékéről ide vándorolt népek kultúrájára jellemző ruházat lehet. Csere útján, ajándékként, vagy egy győztes csata trófeájaként kerülhetett utolsó tulajdonosához.

Borisz Konikov, a feltárás vezetője szerint a maga nemében rendkívül értékes tárgyról van szó, mely a bronzkorban drágább volt az emberi életnél is. A lelet, melyet egy hotel építkezése során, mindössze másfél méterrel a földfelszín alatt találtak, egy csontból készült, erős páncél. Egyelőre azt még nem tudni, milyen állat maradványaiból alkották meg. “Alig várjuk, hogy összerakjuk a darabjait, ami egy hosszú eljárás része lesz és aztán egy tökéletes másolatot készítünk az egészről.” – nyilatkozta a The Siberian Times-nak Konikov.

páncél3

Az sem világos, miért ásták el a páncélt. A lelet ugyanis nem sírban található, és még csak nem is vallási szertartásokra használt területen, bár utóbbi eshetőséget tartják a legesélyesebbnek. Egy ilyen értékes páncél ugyanis folyamatos ápolást igényel, magas értéke miatt pedig nehezen elképzelhető, hogy ok nélkül elássák. Jurij Geraszimov, kutató szerint csak találgatni lehet ezzel kapcsolatban. Ő biztos abban, hogy egy valódi hős viselte a páncélt, akinek a legjobb bronzfegyvereket adták a csatába menet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez