Putyin egy önző alak, bírálta a Dalai Láma

coldwarTúl sok ideje elnök már Vlagyimir Putyin, kritizálta az orosz elnököt a tibeti buddhisták vallási vezetője a Die Welt-nek adott vasárnapi interjújában.

„Vlagyimir Putyin előbb elnök volt, később miniszter-elnök, majd újra elnök. Ez sok” – jelentette ki a dalai láma. Szerinte ez Putyin egocentrikus beállítottságát mutatja, valójában az én, én, én magatartás a probléma gyökere.

Kínával ellentétben Oroszország nem törekszik, hogy a globális politikai rendszer része legyen és elfogadja a nemzetközi játékszabályokat. „Putyin, mintha, egy új berlini falat próbálna felhúzni, amivel saját országának árt” – mondta a dalai láma, aki szerint az elszigeteltség öngyilkosság Oroszország számára.

Az erős kritika aligha oldja a Kreml hűvösségét és valószínűleg továbbra sem látnák szívesen a dalai lámát a 700.000 buddhistát számláló Oroszországban. Az utóbbi években a Pekinghez fűződő geopolitikai viszony miatt ugyanis Moszkva vonakodik fogadni a vallási vezetőt, ismertette a The Moscow Times.

Mindenesetre az ellenszenv kölcsönösnek tűnik. Még augusztusban Szergej Lavrov, külügyminiszter kijelentette, a dalai láma csak akkor látogathat Oroszországba,ha felhagy a politikai aktivitással.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez