Hordozórakétával állítottak egy műholdat Föld körüli pályára

Oroszország Proton-M típusú hordozórakétával állított Föld körüli pályára egy műholdat.

Május óta először Proton-M típusú orosz hordozórakétával sikeresen Föld körüli pályára állítottak egy távközlési műholdat – közölte az orosz űrhivatal. A rakétát a kazahsztáni Bajkonurból bocsátották fel szombat éjjel, kilenc órával később levált róla a műhold.

Idén májusban egy hasonló hordozórakétának leállt a hajtóműve és lezuhant. Fedélzetén egy Ekszpreszsz-AP4R típusú, 5,8 tonnás műhold volt, amelyet az EADS Astrium európai vállalat gyártott orosz megrendelésre. A távközlési műhold adásai lefedték volna egész Oroszország, illetve a FÁK-tagországok területét.

A baleset a felbocsátás utáni 540. másodpercben történt, amikor elvált egymástól a hordozórakéta harmadik és második fokozata. Azóta nem indítottak ilyen rakétát a világűrbe.

A Proton hordozórakéta korábban igen megbízható volt, és használata jelentős hasznot hozott Oroszországnak azzal, hogy nyugati és ázsiai műholdakat állítottak vele Föld körüli pályára. Javított változata, a Proton-M azonban számos műszaki hiba miatt már nem bizonyult annyira sikeresnek, és a kurdarc árnyékot vetett az orosz űripar tekintélyére. Eddig ugyanis az általa gyártott hordozórakéták megbízhatóbbak és olcsóbbak voltak az amerikai és európai vetélytársaikkal összehasonlítva.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez