Durva lépést terveznek az oroszok a szankciók miatt

Az orosz parlament első olvasásban elfogadott szerdán egy törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az államnak, hogy külföldi javakból kárpótolja az ellene hozott szankciók károsultjait.

Ha a második és a harmadik olvasásban is megszavazzák a tervezetet, kárpótlást kérhetnek azok az állampolgárok, akiknek a tulajdonát lefoglalták külföldön.

Elsősorban az állami költségvetésből kérhetik a káruk megtérítését, de a javaslat azt is lehetővé teszi, hogy az orosz kormány lefoglalja azoknak a külföldieknek az oroszországi tulajdonát, akik szankciókat ösztönöztek oroszok ellen külföldön. Ha ilyen tulajdonuk nem létezik, az adott állam Oroszországban lévő tulajdonát is elkobozhatják, még ha diplomáciai védelmet is élvez.

A törvényt először áprilisban indítványozták, de visszavonták, miután egy kormányzati feljegyzés megállapította, hogy ellentétben áll a nemzetközi és az orosz jogszabályokkal is. A fordulat, azaz az újbóli beterjesztés azután jött, hogy szeptemberben Olaszországban a hatóságok javakat koboztak el mintegy 40 millió dollár értékben Arkagyij Rotenberg orosz üzletembertől, Vlagyimir Putyin elnök régi szövetségesétől.

A parlamentben szoros, 233-202 arányú volt a szavazás, mert az ellenzék majdnem teljesen egységesen elutasította a tervezetet. A kezdeményezők még a voksolást is elhalasztották, hogy megnyerjenek egyes ellenzéki képviselőket. Egy nappal korábban Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter is azt mondta, hogy egy ilyen törvény a szándékolttal ellentétes hatást fog kelteni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez