Vége az internetes bombagyártásnak

Vlagyimir Putyin a héten írta alá azt a törvényt, mely tiltja a robbanószerkezetek tervrajzainak, előállítási lépéseinek terjesztését.

Az új szabályozás értelmében főleg internetes oldalak fognak nagyobb ellenőrzés alá esni, sőt egyes honlapokat le is fognak állítani, mivel bombák előállításához adnak segítséget. A törvényt megszegő magánszemélyek 4-5 ezer rubeles bírságra, cégek pedig 800.000-1.000.000 rubeles bírságra is számíthatnak.

A Putyin által aláírt törvény sokkal szigorúbb helyzetet teremt. Maga a robbanó szerkezet megalkotása 3-6 éves börtönbüntetést és akár 200 ezer rubeles bírsággal is járhat együtt, csoportosan elkövetve nyolc évre, míg bűnszervezetek esetében 12 évre nőhet a tétel.

A tavalyi bostoni robbantásokat követően kezdtek el Oroszországban foglalkozni a kérdéssel. Az USA-ban robbantó terroristák ugyanis a hírek szerint internetes források segítségével állították elő a bombájukat. Moszkva ezzel a szabályozással szeretné elejét venni, hogy a terrorista szervezetek, mint például az Iszlám Állam, az internetet és azon belül is a szociális médiát használják céljaik elérésére.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez