Az ajatollah 95 milliárd dollárja

Ki hitte volna? A mindig szürkének tűnő legfőbb iráni vezető multi-multimilliárdos. Ezt a Reuters derítette ki Ali Khameneiről. Az ajatollah cégbirodalma 95 milliárd dollárt ér, és átszövi az egész iráni gazdaságot, az olajipartól a telekommunikáción és a struccfarmokon keresztül egészen a fogamzásgátló tabletták gyártásáig.

A birodalmat egy Setad nevű szervezet irányítja, amelyet még a nagy előd, Khomeini ajatollah alapított röviddel a halála előtt, 1989-ben. A Setad annak a rövidítése, hogy Főhadiszállás az Imám Parancsának Végrehajtására. Ennek nevében rengeteg ingatlant koboztak el különböző vallási kisebbségektől, üzletemberektől és külföldön élő irániaktól. Ezzel teremtették meg az alapokat – írja a Reuters. A Setad a bíróságok előtt azzal formált jogot a birtokokra, hogy azokat magára hagyták a tulajdonosaik. Ám ez nem mindig volt igaz. A szisztematikus ingatlanfoglalások odáig vezettek, hogy a Setadnak ma monopóliuma van a kisajátítások terén. Nincs olyan felsőbb szervezet, amely megkérdőjelezné a tulajdonjogait – mondja egy Iránból 3 éve emigrált jogász.

Jóllehet Irán legfelsőbb vallási vezetője a saját szükségleteire nem használja ezt az óriási vagyont, a Setad teszi lehetővé számára a hatalom megtartását. Már 24 éve működhet a parlamenttől és az iráni költségvetéstől teljesen függetlenül. A politikai hatalom és a katonai erő mellett ez a harmadik alkotórésze Khamenei hatalmának: a gazdasági vezető szerep. Nem csoda, hogy nem híve a nyitásnak, és egy csöppet sem kívánja megkönnyíteni a reformer elnök, Roháni dolgát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez