A MERS már emberről állatra terjed: Koronavírussal megfertőzött tevét találtak Szaúd-Arábiában

A közel-keleti légúti megbetegedés (Middle-East Respiratory Syndrome, MERS) nevű kórokozóval fertőzött tevét találtak Szaúd-Arábiában. Ez az első eset, hogy a világszerte 64 ember halálát okozó koronavírust tevében mutatták ki.

 Az állat fertőzöttségét az elsődleges vizsgálatok igazolták – olvasható az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség közleményében, amely szerint a teve egy MERS vírushordozó lakos tulajdonában van.

Az egészségügyi minisztérium közölte: az agrártárcával és laboratóriumokkal közösen dolgoznak “a vírus izolálásán és genetikai szerkezetének összehasonlításán a páciens szervezetében találtéval”.

A közlemény szerint ha a tevében talált vírus azonos a gazdája szervezetében lévővel, “világszerte ez lenne az első ilyen eset, és vélhetően lehetővé tenné a vírus forrásának azonosítását”. Augusztusban kutatók szaúdi tevéket jelöltek meg lehetséges vírushordozóként: egypúpú tevékben, azaz dromedárokban megtalálták a MERS ellenanyagát, ám magát a vírust nem.

Szaúd-Arábiában a vírusnak már 53 halálos áldozata van. Legutóbb pedig Ománban halt meg egy férfi, aki még szeptember 29-én fertőződött meg a vírussal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez