Beperelik Izraelt?

A palesztin főtárgyaló – Száeb Erekát – bejelentette, hogy Jasszer Arafat palesztin elnök meggyilkolásáért beperelik az izraeli államot. Nemcsak a hágai Nemzetközi Bíróság, hanem ENSZ Biztonsági Tanácsa elé is terjesztenék az ügyet. 

Az Izraellel béketárgyalásokat folytató palesztin küldöttség vezetője az al-Majadín libanoni tv-csatornának adott interjújában azt mondta, hogy Arafat 2004-es rejtélyes halálának ügyét felterjesztik az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé is, és John Kerry amerikai külügyminiszter figyelmét is felhívták rá két héttel ezelőtti látogatásán a Palesztin Hatóságnál.

Három szakaszban akarják megvalósítani a tervüket: az első szakaszban egy elítélő határozatot szavaztatnának meg az ENSZ Közgyűlésével, majd nemzetközi vizsgálóbizottságot állítanának fel az ENSZ Biztonsági Tanácsával, miként az a meggyilkolt libanoni elnök, Rafík Haríri esetében történt, és végül eljárást indítanának Izrael ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon.

Erekát arra a maga által feltett kérdésre, hogy „miért ölték meg Arafatot?” azt válaszolta, hogy „mert eltökélt volt Jeruzsálem, a menekültek ügyében és általában minden kérdésben”. Izraelben határozottan elutasítják és alaptalan gyanúsítgatásnak nevezik a palesztin vádakat, hogy Jeruzsálemek köze lett volna a palesztin elnök betegségéhez és halálához.

A témáról itt olvashatnak még:

http://keletport.hu/index.php/politika/113-izrael-palesztina/155-eltokelt-a-palesztin-hatosag-arafat-ugyben

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez