Bringáznak a csajok Damaszkuszban is

Nem, nem csak háború van Szíriában. Ott, ahol éppen nem szólnak a fegyverek, hétköznapi dolgokat csinálnak az emberek. Például megpróbálnak új, alternatív  életmódot népszerűsíteni. Mint azok a lányok is, akik a biciklizést akarják meghonosítani Damaszkuszban.

Nemrégiben írtunk arról, hogy az egyiptomi nők a szabadságukért bringáznak. (http://keletport.hu/index.php/eletmod/97-egyiptom/139-csajforradalom-egyiptomban) De nincsenek egyedül. Kerékpárra pattantak a lányok Szíriában is. Az ő kampányukat úgy hívják: she wants a bicycle now. Vagyis a csaj bringát akar, most. Mérnökszakos diáklányok kezdték, korántsem politikai üzenettel. Egyszerűen meg akarják honosítani az alternatív közlekedési módokat Szíriában. Mert ott, akárcsak nálunk volt évtizedekkel ezelőtt, a bicikli a csórók járműve. Azoké, akik nem engedhetnek meg maguknak valamit, amit motor hajt.

Nos, a lányok, és persze a hozzájuk csatlakozó fiúk is változtatni akarnak ezen. Azt mondják, ha elterjed a bringakultúra Szíriában is, akkor kevesebb benzin fogy majd, és tisztább lesz a levegő is. Ez pedig mindenkinek jó. A kezdeményezőktől persze a forradalmiság sem áll távol: azt kérték a diákoktól, hogy egy bizonyos napon kerékpárral menjenek egyetemre, és a járművüket az udvaron parkolják le. Hagyományosan tilos kerekezni a sulik területén, de most mégis sokan megtették.

Meg is osztották az élményeiket a Facebookon. Az egyik lány azt írta: ő tradicionális iszlám ruhát visel, kendőt és hosszú kabátot, és most ült először biciklin. Reggel az öccsével indult el otthonról, ő bátorította. De aztán elváltak az útjaik. A  testvére azt mondta: meg tudod tenni. Ne törődj a félelmeddel, csak tekerj. És ő tekert. Kaland volt. Csodálatos és felszabadító. Ráadásul nem nehéz: először kicsit ügyetlen az ember, aztán belejön – mondja.

Damaszkuszban egyébként még egy előnye van a kerékpárnak: könnyen ki lehet kerülni vele a katonai ellenőrző pontoknál veszteglő autósokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez