Kivágta a biztosítékot a cenzoroknál az első egyiptomi meleg film

Heni Fauzi rendező “Családi titkok” című filmje az első, homoszexualitásról szóló mozi Egyiptomban, ahol már a téma önmagában is tabunak számít. Jóllehet nincsenek benne szexjelenetek, a cenzorok mégis több mint egy tucatnyi vágást javasolnak. Az ő hozzájárulásuk nélkül pedig film nem jut el a mozikba Egyiptomban.

A sikeres forgatókönyvíró, Heni Fauzi leforgatta első jétékfilmjét. A film egy fiatal férfi, Maruán harcát mutatja be a benne lakó démonokkal. A forgatókönyvet jegyző Abdel Kvader azt mondja: valós történet inspirálta, egy uralkodni szerető anya és egy távol lévő apa között őrlődő fiúról. Akit megerőszakol a saját bátyja, akit viszont a családi sofőr zaklatott még gyerekkorában.

Végül Maruán, miután már egyik pszichológust kereste fel a másik után, levetkőzni látszik homoszexualitását, de rosszul érzi magát az új bőrében. A film nem kifejezetten meleg film, ráadásul még negatívnak is mondhatnánk, hisz olyan betegségként kezeli a homoszexualitást, amelyre van orvosság – írja az al Arabiya. A cenzorok mégis változtatásokat akarnak: 13 jelenetet töröltetnének, ezek között kulcsfontosságúak is vannak, nélkülük sokat veszítene művészi értékéből a film – mondja az AFP-nek a rendező. Az egyikben például Maruán bevallja a nővérének, hogy meleg, egy másikban pedig az apját okolja a nemi orientációjáért.

Ugyanakkor a cenzori testület vezetője, Ahmed Ahwad azt állítja: a Családi titkokat nem fogják cenzúrázni csak azért, mert a homoszexualitásról szól. Mindazonáltal igenis akarnak változtatásokat bizonyos jelenetekben – teszi hozzá. Egyiptomban az összes forgatókönyvet ennek a testületnek kell bemutatni. Aztán a cenzorok többnyire javaslatokat is tesznek. Ha elkészül egy film első változata, az megint hozzájuk kerül, és akkor már konkrét kívánságok hangzanak el arról, melyik jeleneteket kell kihagyni, főként “illetlen viselkedés” bemutatása miatt.

Filmkritikusoknak zárt körben levetítették a szóban forgó film vágatlan változatát. A fogadtatás vegyes volt: akadt, aki a művészi értékeit magasztalta, míg más kisebb változtatásokat sürgetett. De senki sem botránkozott meg, vagy érezte úgy, hogy bizonyos részeket ki kellene vágni.

A producer, Ehad Khalil ugyanakkor úgy véli: Egyiptomban nem fogják jól fogadni a filmet, sőt, úgy találják majd, hogy reklámot csinál a homoszexualitásnak. Miközben a Családi titkok az első, kifejezetten meleg témájú egyiptomi film, a Magyarországon nem játszott, de sok más országban nagy sikerű Omaret yakobean, a Jakobean ház 2006-ban már érintette a témát: egyik főszereplője, Hatim Rasid nyíltan vállalja másságát egy olyan társadalomban, amelyik vagy félrenéz, vagy nyíltan elítéli a homoszexualitást.

A washingtoni székhelyű Pew kutatási központ nyáron publikálta 39 országban végzett vizsgálata eredményeit. A kérdés az volt: elfogadhatja-e a társadalom a homoszexualitást? Egyiptom sereghajtóként végzett, a válaszadók 3 százaléka mondott csak igent. Mind a muzulmán, mind pedig a kopt keresztény egyház tiltja az azonos neműek szexuális kapcsolatát, és deviánsokként bélyegzi meg a melegeket. A szegényebb országokban, ahol jelentős az egyház befolyása, kevesen gondolják úgy, hogy a társadalomnak el kellene fogadnia a homoszexualitást – vonja le a következtetést a Pew.

Egyiptomban, és általában az arab világban a téma általában tabu, a legtöbb meleg a szociális hálón ismerkedik, vagy melegbarát, de diszkrét bárokban. Jóllehet az egyiptomi törvények nem tiltják egyértelműen a homoszexualitást, sok meleget hallgatnak ki vagy vesznek őrizetbe “illetlen viselkedésért”. Egy ilyen eset 2001-ben került a címlapokra: akkor 52 embert vettek őrizetbe a Níluson egy partihajón. Több mint huszat közülük egytől öt évig terjedő börtönre ítéltek “erkölcstelenségért”.

A Családi titkok tragikus film: a társadalom elítélő viselkedéséről szól. Amikor Maruán felkeresi az első pszichiátert, az megvetéssel fogadja. A második azt mondja neki, hogy nem tud kinőni a kamaszkorból, és a késztetései később semmivé foszlanak majd. A harmadik azt tanácsolja neki: költözzön egy olyan országba, ahol elfogadják a másságot. Aztán végül az utolsó úgy véli: az egész akaraterő kérdése, és ha kezelik, akkor akár heteroszexuális is lehet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez