Segélyszervezeten ütöttek rajta a török kommandósok

Folytatódik a rendőrség és a kormány kötélhúzása Törökországban. Reggel egy kormányközelinek tartott segélyszervezet telephelyét özönlötték el a terrorellenes alakulat emberei: Szíriába szánt fegyvereket kerestek.

Rajtaütött a török rendőrség antiterrorista osztaga egy iszlám segélyszervezeten Kilis városában, a szíriai határ közelében. A szervezetet azzal vádolják, hogy fegyvereket csempész át a határon segélyszállítmányokba rejtve. A rendőrök átkutatták az IHH nevű csoport irodáit, kizavarták az embereit, és elkobozták a számítógépeit és a dokumentumait – mondta a szervezet igazgatóhelyettese az AFP francia hírügynökségnek.

Az érintettek, akiknek január elsején már volt dolguk a rendőrséggel, piszkos összeesküvésről beszélnek. Akkor a török média szerint a biztonsági erők megállítottak egy fegyverekkel és lőszerekkel megrakott teherautót a szíriai határon, három embert, köztük egy szírt őrizetbe is vettek. A sofőrök azt mondták, hogy az IHH-nak dolgoztak, de a szervezet ezt tagadta, és rágalmazásnak nevezte a vádakat. A török belügyminiszter is azt mondta a parlamentben, hogy a teherautó segélyszállítmánnyal volt megrakva, amit a türkmén közösségnek szántak.

Ugyanakkor decemberben a török sajtó az ENSZ-től, illetve az ankarai kormánytól származó dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy Törökország 47 tonna fegyvert szállított a szíriai felkelőknek július óta. Múlt pénteken is elfogtak két Szíriába tartó autóbuszt, álcázott fegyverekkel a csomagtartóban.

A kormányhoz közelinek tartott IHH állította össze egyébként még 2010-ben azt a Gázába tartó segélyhajó flottát, amely meg akarta törni a terület izraeli blokádját, és amelyet izraeli kommandósok támadtak meg. Akkor 9 török aktivista meghalt a török zászló alatt hajózó Mavi Marmara fedélzetén, és soha nem látott mélypontra zuhantak a török-izraeli kapcsolatok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez