Londoni kebab-bolt fölött szervezkedik a Muzulmán Testvériség

Szűk lakás egy használaton kívüli kebabos fölött Észak-Londonban – ez az a hely, ahonnét visszavágni készül az Egyiptomban terrorista szervezetté nyilvánított Muzulmán Testvériség. Legalábbis ezt állítja a brit Telegraph, amelynek újságírója exklúzív interjút készített az Egyiptomban börtönben ülő iszlamista politikusok Londonban szervezkedő rokonaival.

A szűk kis lakásban Cricklewoodban működik az az iroda, amelyet Morszi elnök két bebörtönzött tanácsadójának családtagjai vezetnek. Miután az átmeneti kormány és a hadsereg elkobozta a Testvériség vagyonát, és elkezdte vezetői letartóztatását, sokan menekültek külföldre. Jónéhányan közülük Londont választották, és onnét próbálják újraépíteni a szervezetet. Az iroda egyik vezetője, aki névtelenséget kért a brit laptól, azt mondja: Londont biztonságos városnak tartják, egy olyan szabad demokrácia fővárosának, amelyik tiszteletbern tartja az emberi jogokat és a társadalmi igazságosságot.

Szeretnék visszavinni ezeket az értékeket Egyiptomba, ha ott is helyreáll a demokrácia és sikerül legyőzni a diktatúrát meg az elnyomást – teszi hozzá a társa. Ibrahim Munir, a szervezet nemzetközi szárnyának a vezetője, aki szintén Londonban él, a Telegraph-on keresztül arra figyelmezteti a kairói átmeneti kormányt, hogy minden katonai puccs egyszer véget ér. Nézzük csak meg Chilét vagy Pakisztánt – mondja. Elismeri, hogy komoly csapást szenvedett a Testvériség tevékenysége Egyiptomban, de nem volt ez másképp Mubarak vagy Nasszer alatt sem – emlékeztet.. Hozzászoktak az elnyomáshoz az elmúlt 60 évben, és még mindig tevékenykednek, igaz, most másképpen, mint nyárig.

Arról, hogy Mohamed Morszit kiszorította a hatalomból a hadsereg, vagyis az ő szóhasználatukkal a katonai puccsról azt mondja: az a céljuk, hogy annak vezetőit elszámoltassák az atrocitások miatt.

Szerinte a londoni iroda megléte ellenére még mindig Egyiptomban adják ki a Muzulmán Testvériség legmagasabb szintű parancsait. Közben a szervezet politikai pártja, a Szabadság és Igazságosság felkért egy londoni székhelyű nemzetközi jogászcsoportot, hogy nyújtson be keresetet Egyiptom átmeneti kormánya és az azt támogató hadsereg ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez