Sok ezer külföldi fekszik szaúdi hullaházakban

Több ezer külföldi vendégmunkás holtteste vár szaúdi kórházak halottaskamráiban arra, hogy hazavigyék. Tavaly összesen 5 ezer 555 külföldi maradványait fogadták be a királyság hullaházai, de közülük alig több, mint másfélezret szállítottak vissza hazájába vagy temettek el. Csaknem 4 ezren még mindig várnak.

A rijádi törvényszéki hivatal illetékese szerint nagyon lassan halad a dolog. Minden vendégmunkás szponzori segítséggel érkezik az Öböl mentére, de a szponzorok azt már nem kapkodják el, hogy az elhunytakat vissza is vigyék a hazájukba. Pedig ezt két hónapon belül meg kellene tenniük.

A kafala, vagyis szponzori rendszer szerint az Öböl országaiba érkező vendégmunkások csak akkor kaphatnak vízumot, ha találnak egy támogatót, aki felelősséget vállal értük, beleértve a jogi helyzetük rendben tartását is. Ez általában a munkáltató: háztartási alkalmazottaknál a család, akiknek dolgoznak, mások, mondjuk építőmunkások esetében a cég. Emberi jogi szervezetek gyakran bírálják ezt a gyakorlatot: szerintük kizsákmányolásra ad módot. Előfordul például, hogy a munkáltatók elveszik az alkalmazottak útlevelét, vagy rosszul bánnak velük, és nyilván nem kérnek ilyenkor jogi segítséget önmaguk ellen. 

Visszatérve a Szaúd-Arábiában maradt holttestekre: egy ilyennek a konzerválása már önmagában 3 ezer riálba, vagyis csaknem 180 ezer forintba kerül, és erre jön még rá a koporsó meg a repülőjegy költsége – tudta meg a Saudi Gazette. Ezt mind a szponzoroknak kell állniuk: vélhetően ezért nem tolonganak a halottasházak előtt a vendégmunkások földi maradványaiért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez