Izraeli krumplitól forróak az indulatok Kuvaitban

A krumplival együtt forró vízbe kerülhet az is, aki behozta. Már ha igaznak bizonyulnak a hírek, hogy izraeli burgonya került a kuvaiti piacra.

Feldühödött tisztségviselők kutatnak a kuvaiti Fogyasztóvédelmi Szövetségtől az után, hogy tényleg került-e ellenséges izraeli krumpli az országba – idéz ottani újságokat a Gulf News. Egy szövetkezetet gyanúsítanak azzal, hogy izraeli jelzésű zsákokban árulja a burgonyát. A vádakat a Szövetkezetek Szövetsége tagadja. Elnöke szerint az izraeli védjegy rossz tréfa lehetett, vagy előre megfontolt támadás az érintett szövetkezet ellen. És esküszik, hogy kideríti, ki áll emögött.

A vámhatóságok is azt mondják: nem engedtek be semmilyen izraeli terméket az országba, a gyanúba keveredett zöldség Jordániából jött. Hiába állítják az interneten annyian, hogy nem. A fogyasztóvédők mindazonáltal elő akarjá keríteni a föld alól is a felelőst, ha igaznak bizonyulnak a pletykák.

A terméket több helyen is beazonosították, és a fogyasztóvédők vezetője azt mondja: nagyon szeretné tudni, hogy azok, akik ellenőrzik a külföldi áru behozatalát, hogyan engedtek meg maguknak ilyen példátlan lépést. A minisztérium ugyanis tartja magát az izraeli termékekkel szembeni zéró toleranciához.

Kuvaitnak sem diplomáciai, sem kereskedelmi kapcsolatai nincsenek Izraellel: 1964 óta bojkottál minden izraeli árut, és tiltja azok eladását az országon belül. Most vasárnap a kuvaiti küldöttség ki is vonult egy nemzetközi konferenciáról Abu Dhabiban, amikor egy izraeli delegáció is megjelent a színen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez