Brutális kamatemelés Törökországban – Beszakadt a forint

A török gazdaság rendkívül megszenvedi a korrupciós botrányt és a kormányválságot. A török líra január elején már 30 éves mélypontra süllyedt a dollárral szemben. A török jegybank megfogadta a piaci elemzők és  szereplők tanácsát: brutálisan megemelte a kamatot. Ez azonban komolyan kihatott a forintra.

A török jegybank a vártnál is nagyobb mértékben, 7,75 százalékról 12 százalékra növelte az egynapos jegybanki hitelnyújtás kamatlábát. Az egyhetes repo kamatláb 4,5 százalékról 10 százalékra emelkedett. A piacok eddig az egynapos kamatot tekintették irányadónak, mostantól azonban a jegybank közlése szerint az egyhetes lesz az.

Az ankarai bejelentés hírére azonnal 2,18-ra erősödött a török líra árfolyama a dollárral szemben a kedd esti 2,25-ről.A magasabb kamat vonzóbbá teheti a török devizában denominált eszközöket a befektetők számára, és ezzel erősödhet a török líra árfolyama, amely egy hónap alatt jelentősen gyengült. A jegybank az elmúlt napokban nagyjából 3 milliárd dollárt öntött a piacra, hogy megállítsa az árfolyamzuhanást, de hiába.

A török központi bank kormányzója, Erdem Basci a jegybank negyedéves inflációs jelentését ismertetve már a nap folyamán határozott utalást tett arra, hogy a monetáris tanács kamatemelésről dönt majd rendkívüli ülésén, miután az intézmény az 5 százalékos célszámhoz közeli eddigi 5,3 százalékról 6,6 százalékra rontotta az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzését.

Törökországban a korrupciós botrány és az általa gerjesztett kormányválság nagyon megviselte a török gazdaságot. Legelőször a líra kezdett mélyrepülésbe, amelynek fokozatos gyengülése már július óta tart, de csak decemberben lett ilyen látványos. Január elejére 30 éves mélypontra süllyedt a dollárral szemben. Kialakult a negatív pénz, ami a tőkepiaci reakciók profitrealizáláshoz, illetve masszív tőkekivonáshoz vezethet a jövőben. A török jegybank az ilyenkor szokásos kamatemelés helyett a dolláreladást választotta, havonta 3 milliárd dollár eladását engedélyezve. Ez azért veszélyes a török piaci szereplők szerint, mert a rövid távú kamatoknak most legalább 3-4 százalékponttal magasabbnak kellene lennie. A török valutatartalék már csak hónapokra elegendő. Az ország GDP-növekedése lelassult, ami azt a veszélyt hordozza magával, hogy a Flitch leronthatja az ország BBB adósságbesorolását.

Az AKP nem örül túlságosan a török jegybank döntésének. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök a monetáris tanács kedd esti ülése előtt kijelentette, ellene van a kamatemelésnek. “Ellenzem, mint ahogy mindig is tettem” – mondta a sajtónak, de hozzátette, hogy nincs beleszólása a jegybank döntésébe.

Azonban a legrosszabbul a forint járt: a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerdán délelőtt tíz óra után a bankközi piacon. Devizapiaci kereskedők szerint a törökországi kamatemelés miatt az árfolyamesésre játszó befektetők a forintot pécézték ki maguknak. Mint mondták, a magyar fizetőeszköz könnyű célpont az alacsony alapkamat miatt. A keddi 302-es szintről szerdán körülbelül bő két óra alatt majdnem 308 fölé gyengült a magyar fizetőeszköz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez