Eltörölték a szekuláris Törökország egyik legfontosabb tilalmát

Ezen a héten a török kormány bejelentette, hogy eltörli azt az előírást, miszerint az egyetemi diákok nem viselhetnek fejkendőt az egyetemeken. A döntés természetesen ismét komoly vitát idézett elő a társadalomban, mivel az ellenzék szerint ezzel egyértelmű Recep Tayyip Erdogannak  „iszlamizmusa” és veszélybe került a török államiság, valamint Kemal Atatürk öröksége.

Bulent Arinc, az államminiszter-helyettes, Erdogan egyik legszorosabb szövetségese, jelentette ki hétfőn, hogy „módosították a török nők dress code-ját”, s ezentúl nem kell nekik „hajadonfővel” az egyetemre járniuk. „Tudom, hogy sok ez sok nőnek a vágya volt, mivel a vallási és hagyományos okokból kényelmetlenül érezték magukat az egyetemi közegben.” – nyilatkozta Arinc, majd hozzátette, hogy voltak ezzel kapcsolatban közvélemény-kutatások, s a nők „döntő többségének” nem volt ínyére a tilalom, ugyanakkor azt nem közölte, hogy pontosan mekkora is volt az elégedetlenkedők aránya. 

Ez egy igencsak diszkriminatív törvény volt, s szükséges volt az eltörlése. Így sokkal szabadabb és demokratikusabb lett a török társadalom szinte minden területen.” – ezt pedig Ahmet Davutoglu miniszterelnök nyilatkozta az NTV televíziós csatornának.

Azonban nem mindenki örül a döntésnek. Kamuran Karaca, az Egitim-Sen nevű oktatási szervezet elnöke szerint ez „traumát fog okozni” a társadalomban. „Törökország nyílegyenesen rohan vissza a középkorba.” Szerinte a vallásos nők eddig is viseltek hidzsábot az egyetemeken, felesleges volt eltörölni, sőt tavaly óta már az állami intézményekben is szabaddá vált a fejkendő viselése. „Ez inkább egy üzenet, szimbolikus tett volt a szekuláris rétegnek és a világnak: Új Törökország van születőben.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez