Már a sokat szenvedett Libanont is sújtja a szír polgárháború

Újból tankokkal lőtték Libanont a szíriai kormányerők pénteken. A támadásban egy Libanonban élő szíriai menekült életét vesztette, és két libanoni állampolgár megsebesült. Hasonló esetek egyre gyakrabban fordulnak elő, miközben Libanon is fokozatosan a szíriai polgárháború színterévé válik.

Egy biztonsági tisztségviselő jelentése szerint több mint egy tucat gránát csapódott be Észak-Libanonban a szíriai határvidék mentén, Akkár tartományban. Az érintett hegyvidéket azért vették célba Bassár el-Aszad elnök csapatai, hogy akadályozzák ezen a területsávon a felkelők mozgását.

A támadásban egy Libanonban élő szíriai menekült életét vesztette, és két libanoni állampolgár megsebesült. Hasonló esetek egyre gyakrabban fordulnak elő, miközben Libanon is fokozatosan a szíriai polgárháború színterévé válik.

Eközben az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet közölte, hogy legkevesebb 16 halálos áldozatot követelt az észak-szíriai Aleppó csütörtöki bombázása. A kormánycsapatok tízedik napja szünet nélkül bombázzák a város lakónegyedeit.

Helyi aktivisták információja szerint katonai helikopterekről robbanóanyaggal töltött hordókat dobtak az óvárostól délkeletre fekvő Kádi Aszkar negyedre. Megfigyelők szerint az ilyen robbanószerkezetek különösen nagy járulékos károkat okoznak, mivel nem alkalmasak precíz találat elérésére. A légitámadások a szárazföldi erők előrenyomulását készítik elő Aleppó 2012 júliusa óta felkelők által ellenőrzött negyedei felé. Az al-Dzsazíra tv-csatorna szerint 88 ember vesztette életét csütörtökön az országszerte folyó harcokban.

Pozitív fejleményekről adott hírt az ENSZ palesztin menekültekért felelős testületének (UNRWA) szóvivője. Chriss Gunness elmondta, hogy pénteken is sikeresen eljutottak a segélyszállítmányok a rászorulókhoz Jarmúkba. A Damaszkusz déli részén fekvő palesztin menekülttábort több mint fél éve tartja körbezárva a szíriai hadsereg, arra hivatkozva, hogy terroristák fészkelték be magukat oda.

Az UNRWA legújabb adatai szerint 87 ember halt meg a megszállt tábort sújtó éhínség és különböző betegségek következtében. Az előző napi 1026 segélycsomag után péntek reggel újabb százat sikerült eljuttatni a több tízezer rászorulóhoz. Egy ilyen csomag egy nyolc fős család ellátását biztosítja 10 napig.

Jármúkot az ENSZ 1957-ben létesítette palesztin menekültek számára, akik addig mecsetekben, iskolákban és egyéb intézményekben húzódtak meg. Az idővel Damaszkusz egyik negyedévé fejlődött tábort a szíriai belharcok kezdetén mintegy 150 ezer palesztin menekült lakta. Jelenleg 18 ezer palesztin és sok ezer máshonnan odamenekült szíriai tartózkodik a külvilágtól teljesen elzárt, mintegy két négyzetkilométeres területen. Jarmúk lakói arról számoltak be, hogy a táplálék hiánya arra kényszerítette őket, hogy füvet, macskát és kutyát egyenek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez