Fegyverek dördültek Egyiptomban

Iszlamista harcosok állásait támadta a Sínai-félsziget északi településein az egyiptomi légierő, tizenhárom lázadó meghalt – közölték pénteken katonai tisztségviselők.

Szemtanúk szerint a Gázai övezethez közel fekvő Sejk Zuvejid településen és környékén éjjel robbanásokat lehetett hallani, miután a légierő többtucatnyi rakétát lőtt ki a gyaníthatóan iszlamisták által használt járművekre, házakra, üzletekre és egyéb gyülekező helyekre.

A héten az egyiptomi hadsereg összesen 20 szélsőségessel végzett.

Az egyiptomi hadsereg hónapok óta küzd a félszigeten az iszlamisták ellen, de még tovább fokozta erőfeszítéseit azóta, hogy a szélsőségesek egyik csoportja, az Anszár Beit al-Makdisz január 25-én lelőtt egy katonai helikoptert, megölve a fedélzeten tartózkodó öt embert. Az iszlamisták Mohamed Murszi elnök hatalmának tavaly júliusi megdöntése óta megsokszorozták támadásaikat.

Célkeresztjükben elsősorban a rendőrség és a biztonsági erők tagjai állnak, az erőszak pedig a Sínai-félszigetről kezd átterjedni az ország többi részére. A hadsereg támogatását élvező ideiglenes egyiptomi vezetők a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség számlájára írják a szélsőségesek tevékenységét, emiatt decemberben terrorista szervezetnek nyilvánították a Muzulmán Testvériséget.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez