Többé nem száguldhatnak a taxisok Dubajban

A dubaji hatóságoknak elegük lett abból, hogy a város taxisofőrjei a francia Taxi című filmekben látottakat utánozzák és őrületes sebességgel száguldanak a közutakon. Ezért egy új rendszert telepítenek a taxikba, amely nem engedi túllépni a 140 km/h sebességet. Nem mindenkinek tetszik az ötlet.

Az emírségi közlekedési hatóságok felszólítására a taxisofőrök egy olyan sebességkorlátozó berendezést kénytelenek telepíteni a járművükbe, amely nem engedi, hogy gépkocsi túllépje a 140 km/h sebességet. A számítógép automatikusan jelez a hatóságoknak, hogyha valaki túl sokszor próbálja meg átlépni a “sebességkorlátot.”

A berendezés és a program pár dubaji taxis ötlete volt, akik így akarták biztonságosabbá tenni a forgalmat és a közlekedést Dubajban. Ezt az elképzelést az emírségi hatóságok is felkarolták és minden támogatást megadtak a taxisoknak a rendszer kifejlesztésére.

“Már kipróbáltuk a berendezést, mintegy 2,400 taxiba beszereltük. A gyorshajtások száma a városban 18%-al csökkent. Célunk, hogy év végére több mint 4000 taxiba is beszereljük az eszközt.” – jelentette ki Mohammad Yousuf,az egész program vezetője, majd hozzátette: “a dubaji lakosoknak már elegük volt a taxisok ámokfutásából, meg abból is, hogy a legtöbb halálos közlekedési balesetet a száguldó taxisok okozzák a városban. 

Ebben az évben felmerült, hogy más közlekedési járműbe is beszereljék a berendezést. A 22 vagy annál nagyobb ülőszámú autóbuszoknál kerül feltelepítésre a program, a sebességhatár 100 km/h lesz. Eddig a buszok 70%-ka rendelkezik ilyen eszközzel. 

Azonban a legtöbb taxis nem örül a berendezésnek: ”  Kétségtelen, hogy jó  ötlet ez az egész: településeken lassabban fogunk tudni haladni, kevesebb lesz a baleset. Ugyanakkor korántsem előnyös ez a berendezés, amikor a településeken kívül és az autósztrádán kell vezetnünk. Sajnos sokszor rákényszerülünk arra, hogy gyorsan, akár 180-al teperjünk, mert erre kényszerítenek minket a körülmények. Ilyenek lehetnek a siető és türelmetlen utasok, de akár egy közelgő homokvihar is.” – érvelt az egyik taxisofőr.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez