A szaúdi nő, akit kitüntetett Obama

Hiába kérték rá republikánus és demokrata képviselők, az amerikai elnök nem vetette fel az emberi jogok témakörét Rijádban. Helyette ma reggel beiktatott a programjába egy látogatást egy emberi jogi aktivista nőnél. Akinek át is adta a bátorságért járó amerikai kitüntetést.

Az idén tíz nőt tüntetett ki az Egyesült Államok külügyminisztériuma a bátorságáért. Az egyikük a szaúdi Maha Al Muneef volt, aki nem tudott elmenni Washingtonba a díjátadóra. Barack Obama most házhoz vitte neki a kitüntetést.

Maha alapította 9 évvel ezelőtt a nemzeti családbiztonsági programot a családon belüli erőszak és a gyermebántalmazás elleni küzdelemre. Abban a Szaúd-Arábiában, ahol az aktivisták régóta harcolnak azért, hogy töröljék el a férfi gyámok törvénybe iktatott teljes fennhatóságát a nők fölött. A találkozója Obamával, aki azóta már visszautazott Washingtonban, a feministák szerint új fejezetet nyitott a szaúdi nők törekvésében a világon egyedül álló autóvezetési tilalom feloldatására.

Sokan azonban ennél jóval többet vártak: az Amnesty International például azt sürgette, hogy kérjen női sofőrt Rijádban az amerikai elnök, több amerikai kongresszusi képviselő pedig azt szerette volna, hogy vesse fel az emberi jogok szisztematikus megsértését a tárgyalásain, de mindez nem történt meg. Az elnöki hivatal szerint a kormányzat osztozik az aggodalmakban, de a mostani megbeszélések fókuszában geopolitikai kérdések álltak, konkrétan Szíriáé és Iráné.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez