Mégsem lesz építkezés a Gezi parkban

Végleg lemondott az isztambuli városvezetés a Gezi parkba tervezett építkezésről, amelynek vitatott terve miatt tavaly tüntetések, majd országos szintű kormányellenes tömegmegmozdulások voltak Törökországban.

Szerdai török sajtójelentések szerint Kadir Topbas főpolgármester elképzelései között már nem szerepel az eredetileg a parkba tervezett épület. Topbas a Twitteren tette közzé az isztambuli Taksim tér, illetve az azzal határos Gezi park kialakításával kapcsolatos terveket.A főpolgármester – aki az újraválasztásért indul a március 30-án tartandó önkormányzati választásokon – kiemelte, hogy “annyi fás és zöld területet fognak kialakítani, amennyi csak lehetséges”.A tér és a park átépítésére kiírt pályázatot márciusban zárják le.

Recep Tayyip Erdogan kormányfő korábban azt tervezte, hogy a Gezi parkban építsék fel az oszmán birodalom idején ezen a helyen álló laktanya másolatát. Az elképzelés miatt környezetvédők kezdtek tiltakozni tavaly májusban.A demonstrálókkal szembeni brutális rendőri fellépés nyomán aztán országos szintű kormányellenes megmozdulások kezdődtek, amelynek során hat ember meghalt és több ezren megsebesültek. A miniszterelnök végül felajánlotta, hogy mindaddig jegelik az építkezés tervét, amíg le nem zárul az üggyel kapcsolatos közigazgatási eljárás.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez