Hürriyet: Törökországban képzik ki a szír feygvereseket

Törökország június óta 47 tonna fegyvert és lőszert szállított a szíriai lázadóknak – írta a Hürriyet című török napilap hivatalos török és ENSZ-dokumentumokra hivatkozva.

Csak szeptemberben 29 tonna katonai felszerelést szállítottak a SAA (Szíriai Arab Hadsereg) ellen harcoló csoportoknak – írta a lap az ENSZ statisztikai főosztálya (UN Comtrade), valamint a Török Statisztikai Hivatal áruforgalmi adataira hivatkozva.

Az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) eddig tagadta, hogy fegyvert szállítana a szíriai militánsoknak, nem is beszélve arról, hogy egyes jelentések szerint ki is képzik őket Törökország területén az ott létesített menekülttáborokban.

Törökország eddig a válság elől menekülő mintegy 700 ezer szíriait fogadott be, de török és ENSZ illetékesek szerint ez a szám 2014 végére elérheti a másfél milliót is. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa török illetékesekre hivatkozva hétfőn azt mondta, hogy 2014-ben a becslések szerint a menekülttáborokban 300 ezer, azokon kívül pedig 1,2 millió szíriai menekült él majd.

Fuat Oktay, a török válságkezelő hivatal vezetője szerint a 21 törökországi menekülttábor felkészült a télre, de a hideg továbbra is gondot jelent a táborokon kívül élőknek. Oktay szerint Ankara eddig több mint 2 milliárd dollárt (437 milliárd forintot) költött a szíriai menekültekre, és a nemzetközi segítségnyújtásra vonatkozó kérésének csak a 37 százalékát teljesítették.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez