Új harci helikopterek a török hadseregben

Törökország a közel-keleti és az ukrajnai események miatt gőzerővel fejleszti a hadseregét. Saját hadiipari komplexumokat épít, miközben fokozza a nyugati fegyverimportot is. Ankara az Atlas szállítógépek után most harci helikoptereket állított a török hadsereg szolgálatába.

A török TAI (Turkish Aerospace Industries) vállalat 2014. április 22-én leszállította a török szárazföldi erők részére az első néhány T129A típusú harci helikoptert. A török hadmérnökök szerint az új T129 (az AW729 török igények alapján módosított változata) a legkorszerűbb forgószárnyas lesz kategóriájában, ami a török hadsereg hatékony szolgálatán kívül, a nemzetközi piacon is nagy sikereket érhet el. Azonban a mostani fegyverszállítmányról, pontosabban a példányszámról, nincs információ, csupán annyi, hogy pár hónnappal ezelőtt a török védelmi minisztérium 9 ilyen helikoptert vett át. 

A harci helikopter kifejlesztését a török TAI és az olasz AgustaWestland kezdte meg, valamint a programban számos török vállalat, többek között az Aselsan és Roketsan is részt vett.  Ankara még 2009-ben írta alá az 50 darab T129A helikopter gyártásáról szóló szerződést. Később ezt a mennyiséget 41-re csökkentették. A T129-eseknek eredetileg már 2013 közepén meg kellett volna érkezni, azonban az átadás határidőcsúszást szenvedett, melyeket technikai problémákkal magyaráztak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez