Ezzel keresnek pénzt a nők a mecsetben

Kaotikus képet mutat a mekkai Nagymecset a pénteki imák előtt. Legalábbis ami a nőknek fenntartott részeket illeti. Táskák, összecsukható székek, ásványvizes palackok mindenütt, amerre a szem ellát. A földre terített szőnyegeken alig van szabad hely.

Találkoztak már olyan pofátlan vendégekkel a szállodában, akik még a reggeli előtt törülközőkkel és könyvekkel elfoglalják a legjobb napozóágyakat a medencénél? Hogy aztán esetleg csak délután nézzenek feléjük? Valami hasonló folyik a mekkai Nagymecsetben is ima előtt. Olyan méretekben, hogy már fatvát kellett kiadnia a nagymuftinak arról, hogy iszlámellenes a helyek előzetes lefoglalása.

Vagyis inkább lefoglaltatása. Mert a holmijukat szanaszét hagyó nők nem önmaguknak kaparintják meg a jobb helyeket, hanem a nótoriusan későn jövőknek. És ebből élnek. Nem is rosszul. A többnyire afrikai asszonyok mindent bevetnek: gyakran a gyerekeiket is magukkal cipelik. Többen nagyobb területet tudnak foglalni. Pénzért. A Saudi Gazette szerint akár 200 riált, vagyis 12 ezer forintot is kapnak ezért egy napra.

A mecset őrei megpróbálják felvenni velük a harcot, de ők húzzák a rövidebbet: egyszerűen rájuk támadnak az asszonyok. A hittudósok is állást foglaltak már az ügyben. Azt mondták, helytelen a helyfoglalás, az érkezés sorrendjében kell elhelyezkedni a mecsetben. Abdulaziz Al-Alseik nagymufti vallási rendeletet, fatvát is adott ki arról, hogy a gyakorlat ellenkezik az iszlám tanításaival.

Azt mondta: nagyobb jutalmat kapnak Istentől azok, akik korán érkeznek a mecsetbe, de csak a hátsó sorokban jut már nekik hely, mint azok, akik késnek, de az első sorokban ülnek, mert fizetnek érte. Mert nem az számít, hogy ki hol ül, hanem az, hogy milyen korán jön az imára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez