Drónok viszik házhoz a postát Dubajban

Dubajban drónokra, pilóta nélküli mini repülőgépekre cserélik le a postásokat. Legalábbis egy részüket, és pillanatokon belül – jelentették be a kormányzati konferencián.

Dubaj imádja a legeket és a high-techet. A mostani tervvel  mindkét szenvedélyének hódolhat.  A drónpostások tényleg világelsők lesznek: a prototípust már be is mutatta a kabinetminiszter. Az elemmel működtetett jármű félméter széles, lepkére hasonlít, és a tetején egy kis csomagtartó van az apróbb küldeményeknek. Fehér színű, rajta az Emírségek zászlaja, és négy rotor hajtja – írja a Reuters.

A dubaji tervező azt mondja: ujjlenyomat- és retina-felismerő biztonsági rendszer védi majd a drónokat és az egyelőre kormányzati küldeményeket. Hat hónapos dubaji próbaüzem után akarják elterjeszteni a repülő robotpostásokat az Emírségek egész területén. Kezdetben személyigazolványokat, jogosítványokat és más iratokat kézbesítenek majd.

Az ötlet nem a dubajiaknak jutott először az eszébe. Az Amazon.com már decemberben tervezte, hogy drónflottával szállítja ki a megrendeléseket több millió vásárlójának, de sok biztonsági és technikai probléma merült fel, ezért elállt tőle.

Ugyanezek a gondok vélhetően a Perzsa öböl vidékén is meglesznek, és hozzájuk jön még a nyáron 40 fok fölötti hőmérséklet. Meg az esetenkénti homokviharok. De a tervező bizakodó. Azt mondja, egy év múlva már világos lesz, hogy milyen csomagokat mekkora távolságra tudnak majd így szállítani.

Ezzel egyébként a program nem áll le. Ma meghirdettek egy új nemzetközi versenyt is, szintén a drónok témakörében. Arra várnak ötleteket, mire lehetne még használni az ember nélküli repülő járműveket. Persze kizárólag békés és polgári felhasználásról lehet szó, és jó volna, ha ez kapcsolódna az intelligens kormányzás újabb lehetőségeihez. Magáncégeket, diákokat, egyetemeket és szakembereket várnak. Egy év múlva eredményt hirdetnek: 1 millió dolláros nemzetközi és 1 millió dirhamos emirátusi díjat ítélnek majd oda.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez