Új fegyverekhez jutnak a lázadók Szíriában

Washington arab szövetségesei, élükön Szaúd-Arábiával megállapodtak, hogy komolyabb fegyverekkel, köztük vállról indítható légvédelmi rakétákkal látják el a szíriai lázadókat.

A The Wall Street Journal cikke nyugati és arab diplomatákra, valamint ellenzéki vezetőkre hivatkozva azt írja, hogy az érintettek reménytelennek tartják a szíriai béketárgyalások kilátásait, ezért Szaúd-Arábia felajánlotta, hogy kínai gyártmányú, hordozható légvédelmi rakétarendszerekkel és orosz gyártmányú, célra vezethető harckocsi-elhárító rakétákkal látja el a Bassár el-Aszad elnök rezsime ellen harcoló szíriai ellenzéket.

“Az Egyesült Államok sokáig ellenezte, hogy a lázadókat légvédelmi rakétákhoz jutassák, miután attól tartott, hogy szélsőségesek kezébe kerülhetnek, és a Nyugat vagy utasszállító repülőgépek ellen vethetik be azokat” – jegyzi meg a WSJ. A szaúdiak mindeddig tartották magukat ehhez, és nincs bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államok álláspontja megváltozott volna ebben a kérdésben – írja az amerikai lap, hozzátéve, hogy az említett terveket washingtoni tisztségviselők nem voltak hajlandóak kommentálni.

Ami a lázadók parancsnokait és a szíriai ellenzék vezetőit illeti, ők a lap szerint “azt mondták, nem tudják, hogy mennyi légvédelmi rakétát kapnak, de azt közölték velük, hogy jelentős mennyiségről van szó, s a fegyverek már jordániai és törökországi raktárakban vannak”. A WSJ szerint az Egyesült Államok a maga részéről több millió dollárral támogatná az ellenzéket, hogy harcosai fizetést kaphassanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez