Pénzt ad az Európai Unió a szíriai vegyifegyverkészlet megsemmisítésére

Aláírta hétfőn Andris Piebalgs, az Európai Bizottság fejlesztéspolitikáért felelős tagja a megállapodást a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel arról a 12 millió eurós támogatásról, amellyel az EU hozzájárul a Szíriából származó vegyi fegyverek megsemmisítéséhez – közölte az Európai Bizottság.

Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője még decemberben jelentette be az átszámítva mintegy 3,7 milliárd forintnak megfelelő uniós támogatást, amely szerinte azt bizonyítja, az EU elkötelezett amellett, hogy a vegyi fegyvereket ne lehessen újra bevetni, a szíriai válságra pedig sikerüljön tartós és békés megoldást találni.

A brüsszeli testület az eljárást felügyelő Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) által létrehozott alapba fizeti be a pénzt, amelyből a veszélyes vegyi anyagok szállítása, kezelése és megsemmisítése finanszírozható.

“Ez egy mindezidáig példa nélkül álló program a vegyifegyver-megsemmisítés történetében” – idézi a bizottság közleménye Andris Piebalgsot.

A közleményből az is kiderül, hogy a bizottság emellett 4,5 millió euró értékben már technikai és logisztikai támogatást is nyújtott az OPCW szíriai feladataihoz, 2004 óta pedig összesen 9,4 millió euróval segítette a hágai székhelyű szervezet tevékenységét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez