A MOL a törököknek adja el a BaiTex közel felét

A Mol eladja a BaiTex LLC vállalat 49 százalékát a Török Köztársaság nemzeti olajvállalatának, a Turkish Petroleum Corporation-nak (TPAO). A TPAO-n keresztül a MOL szénhidrogénen gazdag területekhez juthat Oroszországban, sőt akár Latin-Amerikában is.

A Baitex az oroszországi Volga-Ural régióban található Bajtuganszkoje mező és a Jerilkinszkij blokk kutatási-termelési licensz tulajdonosa. A Mol, mint a BaiTex vállalat 51 százalékos tulajdonosa továbbra is operátor marad, összhangban a Mol számviteli politikájával, a zárást követően a BaiTex az új tulajdoni hányadnak megfelelően kerül majd konszolidálásra. A Mol még 2006 végén szerzett részesedést a BaiTex-ben, és az ezt követő mezőfejlesztési programok eredményeként közel duplájára tudta növelni a terület könyvelt 2P készletét 2011 év végén.

A most bejelentett tranzakció eredményeként a Mol-csoport a bizonyított szénhidrogén-készlet (SPE 1P) és a kitermelhető készlete (SPE 2P) várhatóan 37 illetve 54 MMboe-val (millió kőolajhordó egyenérték) fog csökkenni. A Bajtuganszkoje mező 2013-as átlagos termelése 6,6 ezer hordó egyenérték volt 2013-ban.

A TPAO BaiTex befektetésén túlmenően a TPAO és a Mol aktív párbeszédet folytat annak érdekében, hogy további potenciális upstream együttműködési lehetőségeset találjon és megalapozva a jövőbeni stratégiai partnerséget, amely kiaknázhatja a TPAO és a Mol-csoport meglévő, jelentős nemzetközi olajipari pozícióit. A Mol továbbra is elkötelezett oroszországi működésének folytatása mellett, és megfelelő pénzügyi rugalmassággal rendelkezik, hogy újra befektessen olyan ígéretes upstream eszközökbe, melyekkel a jövőben további növekedést érhet el.

A TPAO a Török Köztársaság nemzeti olajvállalata, székhelye Ankarában található. 1954-ben alapították szénhidrogén kutatás, fúrás, termelés és értékesítés tevékenység ellátására. Jelenleg három törökországi telepen (Batman, Adiyaman és Thrace) és hat nemzetközi képviselettel, hozzávetőleg 5 ezer alkalmazottal folytat tevékenységet. A TPAO 60 éves tapasztalattal rendelkezik az olajiparban, és folyamatosan keresi a fejlesztések lehetőségét olyan szénhidrogénben gazdag területeken, mint a Kaszpi-tenger térsége, Oroszország, a Közel-Kelet, Afrika és Latin-Amerika. Az upstream projekteken túl a TPAO földgáztározó és csővezetékes szállítási projektekkel valamint olajértékesítéssel is foglalkozik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez