Egy rendkívül sokoldalú terroristát fogtak el Libanonban

A Libanoni Fegyveres Erők ma lekapcsoltak egy igazi szuperterroristát: a szunnita Haszan Abu Afleh merényletek megszervezésében vett részt, kiválóan szerelte fel a gépkocsikat pokolgéppel, miközben hozzájárult az újabb öngyilkos merénylő generáció kiképzéséhez.

A férfi valószínűleg egy bejrúti radikális szunnita csoportot szolgált, az Abdalláh Azzám Brigádokat, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet néhai fővezére, Oszama bin Laden egyik társáról nevezte el magát. Pokolgépes akcióival Iránt és annak libanoni síita szövetségesét, a Hezbollahot vette célba, megtorlásul Teherán szerepéért a szíriai belháborúban.
Ez a csoport vállalta magára azt a kettős öngyilkos merényletet, amelyet szerdán követtek el Bejrút kulturális központjában, és amelynek nyolc halottja volt. Ugyancsak ez a szervezet nevezte meg magát az iráni nagykövetség elleni tavaly novemberi támadás végrehajtójaként.

A Hezbollah emberei Szíriában a síita gyökerű alavita kormányerők oldalán harcolnak a zömmel szunnita felkelőkkel szemben. Iránban síita kormány van hatalmon.Afleh egyébként már csaknem egy hete rács mögé került. Bejrút főként szunniták lakta kerületében fogták le múlt szombaton a biztonsági erők, de – közlésük szerint – nyomozati okok miatt csak most számoltak be erről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez