ENSZ-bírálat Roháninak

Az ENSZ-főtitkár szerint Haszan Róháni iráni elnök eddig nem váltotta valóra a szabadságjogok kiszélesítésére tett választási ígéreteit: nem javult a szólásszabadság helyzete, és megválasztása óta meredeken emelkedett a kivégzések száma Iránban.

A tavaly júniusban elsöprő győzelmet aratott Róháni ugyan lépéseket tett az iráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi vita megoldása felé, ám a világszervezet továbbra is hiányolja az átfogó belső reformokat. Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára üdvözölte, hogy Iránban szeptember óta 80 politikai foglyot – köztük Naszrin Szotudeh iráni emberi jogi ügyvédet – szabadon engedtek, valamint azt, hogy visszatérhetett az egyetemre több diák és előadó is.

Ban Ki Mun ugyanakkor hozzátette, hogy továbbra is sok a politikai fogoly, köztük ügyvédek, nőjogi aktivisták és újságírók. Az ázsiai országban tavaly több mint 500 embert végeztek ki, közülük 57-et nyilvánosan.

Ban elmondta, hogy 2014 januárjának első felében több mint 40 emberen hajtották végre a halálbüntetést. “Az új kormány nem változtatta meg hozzáállását a halálbüntetéshez, úgy tűnik, hogy ezen a téren a korábbi vezetők gyakorlatát követi, amely elsősorban kivégzésekkel próbált gátat szabni a bűnözésnek” – hangsúlyozta a világszervezet főtitkára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez