Pesszimista Hillary Clinton az iráni atomegyezménnyel kapcsolatban

Kétségeit fejezte ki szerdán Hillary Clinton korábbi amerikai külügyminiszter, a Demokrata Párt potenciális elnökjelöltje azzal kapcsolatosan, hogy Irán megkötné az átfogó egyezményt nukleáris programjának leállításáról.

“Ahhoz, hogy egyezségre jussunk, keménynek kell lennünk, tisztán kell felmérnünk a helyzetet, és késznek kell lennünk arra, hogy felálljunk a tárgyalóasztaltól vagy növeljük a nyomást, ha szükséges. Egy rossz megállapodásnál jobb az, ha egyáltalán nem születik egyezmény” – mondta Clinton az Amerikai Zsidó Bizottság rendezvényén, és hozzátette, hogy egy, az Egyesült Államok és Izrael nemzeti érdekeit sértő alkut el kellene utasítani.

Clinton mindenesetre ígéretesnek nevezte a tárgyalások lehetőségét, és hozzátette, hogy teret kell adni a diplomáciának, hogy dolgozhasson.

Vélhetően az iráni atomprogramról szóló tárgyalások legnehezebb szakasza vette kezdetét szerdán Bécsben, ahol Irán és a hatoknak nevezett országcsoport – Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína és Németország – képviselői ültek össze.

Az előzetes tervek szerint ebben a tárgyalási fordulóban kezdenek hozzá a megállapodás megszövegezéséhez, amely az iráni atomprogramot övező, évtizedes vita végére hivatott pontot tenni. Egy tavaly novemberben Genfben született ideiglenes megállapodás szerint július 20-ig kell a feleknek a végleges egyezményt megkötniük. Egy amerikai diplomáciai forrás szerint július 20-ig még további három tárgyalási fordulóra lehet számítani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez