Öngyilkos merénylet egy zsúfolt bagdadi kávézóban

Zsúfolt bagdadi kávézóban robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő a csütörtökre virradó éjjel, legkevesebb tizenkét embert rántva magával a halálba, s további harmincnyolcat megsebesítve.

Két, neve elhallgatását kérő rendőrtiszt szerint a tettes az iraki főváros nyugati al-Vasás negyedének egyik kávézójában a vendégek között hozta működésbe robbanószerkezettel felszerelt mellényét, miközben azok éppen egy futballmeccset néztek.

Az Irakon jelenleg végigsöprő erőszakhullám 2008 óta nem tapasztalt méreteket öltött. Nyilvános helyek, kávézók, éttermek, mecsetek és piacok gyakran válnak a síita többséget képviselő központi hatalom gyengítésére irányuló terrortámadások célpontjává.

Eddig az országban működő terrorcsoportok egyike sem vállalta magára a csütörtöki merényletet, amely megfigyelők szerint a szomszédos Szíriában is aktív és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) kézjegyét viseli magán.

A fegyveres erők múlt év áprilisában lerohanták szunnita tüntetők egy táborát a fővárostól északra, aminek következtében 45 ember vesztette életét. Azóta folyamatosak egyfelől a kormányerők és szunnita törzsi milíciák, másfelől különböző dzsihadista alakulatok közti összecsapások, amelyek az ENSZ adatai szerint tavaly 8868 emberéletet követeltek. Az idén csak márciusban már csaknem 300 halottjuk van az iraki erőszakcselekményeknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez