Szíriai vadászgépet lőttek le a törökök

Lelőtték a szíriai légierő egyik repülőgépét vasárnap török F-16-os vadászgépek a két ország közös határánál.

A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan szerint a szír gép megsértette Törökország légterét és Szíria megérdemelte a “súlyos választ” tettéért. Szíria azt álítja: Törökország nagyon agresszívan reagált és a repülő a lelövése pillanatában Szíria területén tartózkodott. Az eset szemtanúk szerint olyan területen történt, ahol a szír felkelők és a kormányerők harcolnak a határátkelőhely ellenőrzéséért – jelentette a BBC.

“Egy szír gép megsértette légterünket. Az F-16-osaink intézkedtek és megsemmisítették a gépet. Miért? Mert ha valaki megsérti a légterünket, az megfizet érte” – mondta Erdogan, miután beszédében megköszönte a török légierőnek a vasárnapi intézkedést.

Egy szír katonai hírforrás arról számolt be, hogy a török légvédelem lelőtt egy szír gépet, amelyet lázadók támadtak meg Szíria területén. A Szíriai Emberi Jogokért Megfigyelőközpont (egy brit székhelyű aktivista csoport) úgy tudja: a repülő a határ szíriai felén volt. “A török légvédelem a szíriai légierő gépét Latakia tartomány északi részénél lőtte le. A gép kigyulladt és szíriai területen lezuhant.” – mondta el a Megfigyelőközpont.  A pilótának még volt ideje katapultálni.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez