A tüntetők is edzenek a villanyfényes Bahreini Nagydíjra

Miközben a Forma 1-es pilóták a szabadedzés köreit róják majd pénteken a bahreini pályán, a kormányellenes tüntetők az utcára vonulnak a fővárosban, Manamában. Meg szerte az országban. A vasárnapi futamot arra akarják felhasználni, hogy figyeljen rájuk oda a világ. Ezt teszik egyébként évek óta.

Az ellenzék szerint a Nemzetközi Automobil Szövetségnek törölnie kellene a bahreini versenyt, tiltakozásul amiatt, hogy El Khalifa szultán rezsimje erőszakkal veri szét az őt bírálók megmozdulásait. Ráadásul a bahreini futamot arra használja fel, hogy elhitesse a világgal: az országban minden rendben van.

Ez a véleménye az Amnesty International-nek is, a közel-keleti és észak-afrikai igazgatóhelyettes az egyre több jogsértés otromba elkendőzéséről beszél. Az arab tavasz, 2011 eleje óta több ezer demokrácia párti aktivista vonult a bahreini utcákra, hogy a szultán és családja lemondását követelje a hatalomról. 2011. március 14-én csapatok érkeztek Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emírségekből, hogy segítsenek az uralkodónak a békés tüntetők megleckéztetésében. Több tucat tüntetőt megöltek, több százat megsebesítettek. A bahreini nagydíjat abban az évben kivették a versenynaptárból, miután Damon Hill és Mark Webber más pilóták társaságában tiltakozott a manamai kormány brutalitása ellen.

Az idei versenyt egyébként éjjel tartják, lámpafénynél. Ez lesz a második ilyen futam, a korábbi Szingapurban volt. A mostani bahreini versennyel ünneplik a Bahreini Nagydíj 10. születésnapját. A februári tesztelés után a pálya első kanyarját Michael Schumacherről nevezték el. Tisztelgésként a decemberi síbalesete óta kómában fekvő hétszeres világbajnok előtt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez