Benyújtotta lemondását a terrorcsoportokat támogató kuvaiti miniszter

A Közel-Keleten nem ajánlatos dolog terrorista csoportokat támogatni, legfőképp egy politikusnak, hisz azok könnyen a szponzorok ellen fordulhatnak. Ezenfelül, ha a legnagyobb támogatók végül mégsem kerülnének a terrorista csoportok célkeresztjébe, akkor majd a hatóságok fognak rájuk szállni. Ezt tapasztalhatta most meg az egyik kuvaiti miniszter, akit lemondásra kényszerítettek néhány “gyanús” kapcsolata miatt. 

Én csak azért küldtem fegyvereket, hogy a szíriai nép meg tudja magát védeni a rezsimtől, a kegyetlenkedésektől és a népirtástól. Azt akartam, hogy az emberek csak az utolsó lehetőségként nyúljanak a fegyverükhöz, amikor már más lehetőség nem akad. Én teljesen önkéntesen cselekedtem, és rendkívül örülök annak, hogy valami jót tettem azért, hogy a szíriai nép elnyerje a szabadságát és visszatérjen az iszlám helyes útjára.” – nyilatkozta a kuvaiti igazságügyi miniszter Najef al-Ajmi az egyik kuvaiti napilapnak. 

Tegnap a miniszter egészségügyi okok miatt benyújtotta a lemondását, de a háttérben teljesen más okok húzódnak. Valójában azért tett így, mert egyre nagyobb politikai nyomás nehezedett rá, hogy minél előbb távozzon a közéletből. Ezenfelül a kuvaiti hatóságok is elkezdtek utána nyomozni, mivel “tisztázatlan viszonyt ápol néhány közel-keleti szervezettel.”

Az ellenzék már hetek óta azzal vádolta al-Ajmit, hogy terrorcsoportokat és szélsőségeseket támogat a szíriai polgárháborúban és nem pedig a Szíriai Szabad Hadsereget. Először a kormány nem törődött a vádakkal, ám amikor már az Egyesült Államok is megszólalt ez ügyben, akkor már maga a miniszterelnök lépett. Sőt, az amerikai hírszerzés szerint al-Ajmi nemcsak támogatta, hanem egyenesen ő alapította és szervezte ezeket a “harci brigádokat.”

“Március elején személyesen beszéltem David Cohennel,az Egyesült Államok terrorizmussal felelős osztály vezetőjével. Szerinte al-Ajmi kinevezése, mint igazságügyi miniszter, rossz lépés volt a kormányunk részéről, mivel Washingtonnak komoly bizonyítékai vannak arra vonatkozólag, hogy az illető számos militáns csoportot támogatott, s egy-két brigád felállításában is részt vett. Ezért arra utasítottuk a minisztert, hogy azonnal mondjon le a posztjáról.” – jelentette ki a kuvaiti miniszterelnök.

Március 4-én tartott beszámolójában David Cohen arról beszélt, hogy Kuvait az egyik “epicentruma” lett a Szíriában harcoló militáns és terrorista csoportoknak. Cohen megemlítette, hogy Katar után Kuvait nyújtotta a legtöbb “humanitárius segélyt” a szíriai felkelőknek, de “ezek nagy része ellenőrizhetetlen utat jártak be”, és végül az al-Nuszra Front vagy az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) kezébe kerültek.

Al-Ajmi elutasította Washington vádjait. A kuvaiti parlamenti bizottság összeült és bejelentették, hogy vasárnap döntés születik ez ügyben. Amúgy az igazságügyi miniszter is azzal védekezik, hogy nem követett el semmi rosszat, “hisz ő csak humanitárius segítséget nyújtott és soha nem is járt Szíriában. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez