Függetlenedni akar a török hadiipar

Nagy dobásra készül a török hadiipar: csökkenteni szeretné a függőségét a külföldi fegyvergyáraktól. Ezt pedig Ankara úgy szeretné elérni, hogy egy olyan nemzeti vállalatot hoz létre, amely önállóan állít majd elő bombákat, plasztik robbanófejeket és robbanószereket.

„Az új üzem véget vet a külföldi beszállítóktól való függőségünknek” – jelentette ki a török Fikri Isik tudományügyi, ipari és technológiai miniszter az újságíróknak. Szerinte az új létesítmény az állami irányítás alatt álló Gépészeti és Vegyipari Vállalat (MKE) Közép-anatóliai régióban található Kirikkale mellett elhelyezkedő lőszergyárában kerül majd kialakításra. A tervek szerint a robbanófejek és bombák előállításán túl a vállalat alkalmas lesz évi 600 tonna plasztik robbanószer gyártására is. A gyár tervezésében közösen vállal szerepet a Törökországi Tudományos és Technológiai Kutatói Tanács (TÜBITAK), Repülési és Űrhajózási kirendeltsége (TUBITAK SAGE), illetve az MKE.

Törökország a Rakétatechnológiai Ellenőrzési Rendszer (Missile Technology Control Regime, MCTR) tagjaként rá van kényszerülve, hogy a beszállító vállalat országának export-engedélyeit beszerezze, amely több esetben problémákhoz vezetett a múltban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez