Alaposan megvágták az állami támogatásokat Iránban

Iránban csalódottságot és dühöt váltott ki, hogy a kormány jelentősen csökkentette az üzemanyagár-támogatást, amelynek következtében mától a benzin 75 százalékkal többe kerül az országban. Teherán ezzel szeretne javítani a perzsa állam gazdasági mutatóin, de ez jelentősen ronthat Hasszán Roháni népszerűségén, sőt a reformpárti iráni elnök ezzel zavargásokat is kockáztat.

A rekordokat döntögető iráni kőolajexport és a nyugati gazdasági szankciók feloldása ellenére a perzsa állam gazdaság mutatói még mindig rosszak, Teherán nagyon nehezen tud talpra állni. Ezért Hasszán Roháni egy rendkívül kockázatos lépésre szánta el magát: a benzin árát háromnegyedével megemelték, mivel az állam csökkentette az eddigi nagymértékű ártámogatást. A támogatott benzinből egyébként eddig is csak korlátozott mennyiségben vásárolhattak az autósok, akiknek most körülbelül 65 forintot kell fizetniük egy liternyi üzemanyagért. A hírre az irániak megrohamozták a benzinkutakat.

Irán napi kőolajfogyasztása körülbelül 70 millió liter per nap, s még Ahmadinezsád is igyekezett ezt a hatalmas mennyiséget csökkenteni. Sokak szerint itt az ideje, hogy az iráni társadalom megváltoztassa fogyasztási szokásait: „Sokan egyedül ülnek az autóban munkanapokon és szünnapokon egyaránt. Többet kéne használnunk a tömegközlekedést, és változtatnunk kéne a szokásainkon. Másrészt az államnak javítania kéne a tömegközlekedést. – mondta egy teheráni lakos.

Azonban az iráni gazdaságnak más problémákkal is szembe kell néznie. A perzsa állam inflációja jelenleg 34,7 százalékon áll, amely bár tavaly óta legalább 5,7 százalékkal csökkent, de még így is elég magas. A csökkenés azonban a villamosenergia-árak és a vízdíjak jelentős megemelkedését hozta magával. Ezenfelül már az élelmiszerek is drágulnak Iránban, ami nagyon rosszul érinti a társadalom alacsonyabb rétegét. „Óriási a szakadék a társadalomban. A szegények nem engedhetik meg maguknak az üzemanyagot, a húst és a magasabb rezsiköltségeket.” – jelentette ki egy iráni zöldségárus.

A jelentős áremelések próbára teszik a magas infláció miatt már amúgy is elégedetlen irániak türelmét, és kérdés, hogy mindez milyen hatással lesz Rohani elnök népszerűségére. A legutóbbi benzinár-emelésnél 2007-ben zavargások törtek ki néhány helyen, amelyet csak halálos áldozatok árán sikerült leverni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez