Eretnekség miatt végeztek ki egy iráni férfit

Iránban korántsem ajánlatos, hogyha valaki sajátságosan értelmezi a Koránt és ezeket a megállapításait nyíltan hangoztatja. Emiatt ugyanis kivégeztek egy pszichológust, aki szerint a legtöbb dolog a Koránban fikció és csupán szimbolikus jelentőségük van. 

Amir Aszláni pszichológust nyolc évvel ezelőtt tartóztatták le Iránban és ítélték halálra, de csak szeptember 24-én hajtották végre az akasztást. Az iráni ellenzék sajtója szerint a harminchét éves férfit a Karadzs melletti börtönben akasztották fel, amely „a korruptak és az eretnekek számára van fenntartva”. Aszlánit a „Korán félremagyarázásával vádolták”, valamint az iszlám vallás elleni „tévképzetek” terjesztésével. Habár pszichológus volt, de tartott előadásokat a Koránról is, s arról próbálta meggyőzni a hallgatóságot, hogy a „legtöbb dolog a szent könyvben csupán szimbólum, nem kell komolyan venni”. Az előadások során elhangzottakat Aszláni saját maga írta le egy könyvbe, amit aztán rendszeresen körbeadott a társaságban. Több prófétát is bírált, mint Jónást vagy Mózest. Jónás esetében azt kifogásolta, hogy a próféta nem élhette túl azt, amikor a bálna lenyelte őt.

Ugyanakkor a hatóságok szerint Aszláni azért került börtönbe és ítélték halálra, mert megerőszakolta a gyülekezet több tagját is, rendszeresen létesített velük szexuális kapcsolatot, miközben a hölgyek férjnél voltak. Erre azonban kevés bizonyíték volt, de mivel Abolghásszem Szalavati bíró vezette a pert, aki arról hírhedt, hogy a legtöbb halálos ítéltet hozza a perzsa országban, ennyivel is beérte és halálra ítélte a férfit. Leila, Aszláni felesége, elutasította a szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakat és ennyi év után abban bízott, hogy már nem fogják felakasztani a férjét és törlik a büntetését.

Egyelőre még nincsenek pontos jelentések arról, hogy hány ember végeztek ki Iránban. Egy év elejei jelentés szerint 2013—ban 373 embert végeztek, közülük 57-et nyilvánosan. Olyanokat is halálra ítéltek, akik halálos áldozattal nem járó bűncselekményt követtek el, mint a rablás, a kábítószerrel való visszaélés, valamilyen gazdasági bűncselekmény, vagy olyan tettek, amelyeknek nem szabadna bűntettnek minősülniük, mint például a „házasságtörés” és az „istenkáromlás.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez