Nem tetszett az iráni hatóságoknak a Happy című dal helyi változata

Tegnap az iráni rendőrség letartóztatott hat embert, akik a Happy című számra táncoltak, amelyet a hatóságok közszeméremsértőnek találtak. Iránban ezzel együtt ismét fellángolt a vita az internet szabadságáról.

A közel 5 perces videóban, három férfi és három hidzsáb nélküli nő táncol Teherán különböző pontjain, a háttérben pedig a Happy című szám szól. “Nagyon szomorú, hogy letartóztatták ezeket a gyerekeket, csak azért mert megpróbálták megosztani a boldogságukat.” – írta ki a Twitterére Pharell Williams. Ő énekli ugyanis a Happy című számot, amely a Gru 2 című amerikai animációs film betétdala.

A teheráni rendőrfőnök, Hossein Sajedinia szerint a videó nagyon vulgáris és közszeméremsértő.“Egy sor rendőrségi és hírszerzési, valamint igazságszolgáltatási egyeztetést követően, mindegyik elkövetőt azonosítottuk és elfogtuk.” – mondta Sajedinia az iráni ISNA hírügynökségnek. A hírügynökség hozzátette, hogy a fiatalok “bevallották a bűncselekményt”.

A legtöbb iráni polgárnak továbbra sincs hozzáférése olyan weboldalakhoz, mint a YouTube, a Twitter vagy a Facebook. Az iráni kormányzat minden lehetséges eszközzel próbálja blokkolni a hozzáférést ezekhez az oldalakhoz. Ironikus, hogy a jelenlegi elnöknek, Haszan Rohaninak, és a legfelsőbb vezető, Ali Hámenei ajatollahnak is van Twitter oldala, és mindketten gyakran használják.

Tegnap Rohani úgy fogalmazott, hogy: “Iránnak ki kéne szélesíteni az internetet és nem pedig úgy gondolni rá, mintha fenyegetés lenne. Úgy kell tekintenünk az internetre, mint egy lehetőségre. Fel kell ismernünk, hogy a polgárainknak joga van ahhoz, hogy használja. Miért vagyunk olyan bizonytalanok? Miért bújunk el egy sarokba, tartunk magunk elé egy pajzsot, hogy nehogy eltaláljon minket a kultúra?” – folytatta.

Mindazonáltal – az iráni alkotmánnyal összhangban – a Legfelsőbb Vezető irányítja az állami politikákat Iránban. 2012-ben Hámenei létrehozta a Virtuális Tér Legfelsőbb Tanácsát, amely arra szolgál, hogy cenzúrázza az internetet. Elmondta, hogy ez egy pajzsként szolgál, és megvédi Iránt a növekvő információs és kommunikációs technológiáktól, leginkább a globális internet hálózattól.  A tanácsban részt vesz az elnök, az információs és kulturális miniszter, a rendőrség vezetője és az erős, konzervatív Iráni Forradalmi Gárda. 

Azonban a tanács gyakran konfrontálódik Rohanival. Legutóbb a WhatsApp nevű applikáció betiltása okozott problémát, mivel az iráni elnök – a tanács döntése ellenére – utasította a telekommunikációs minisztériumot, hogy ne tegye elérhetetlenné a szolgáltatást. 

 

{youtube}tg5qdIxVcz8{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez