Pártok a Dél-afrikai Köztársaságban – Pető Máté elemzése, 2. rész

Pártok a Dél-afrikai Köztársaságban – Pető Máté elemzése, 2. rész

Bevezetés:

Az előző írásomban kezdtem el bemutatni azokat a pártokat Dél-Afrikában, melyek meghatározóak lehetnek/lesznek a 2024 májusi választásokon. Ebben a cikkemben ezt a bemutatást fogom folytatni. Ismét két párt lesz bemutatva, a DA (magyarul: Demokratikus Szövetség) és az IFP (magyarul: Inkatha Szabadság Párt).

Demokratikus Szövetség:

A DA „új pártnak” tekinthető, hiszen hivatalosan 2000-es években alapították, azonban az előzményei, gyökerei az apartheid rendszerig vezethetőek vissza. Egészen 1950-es évekig kell visszamennünk. Egy apartheid-ellenes mozgalomként indultak és 1959-ben megalakult a DA jogelődje a Haladó Párt. 1989-ben alakultak át DP, azaz Demokrata Párttá, mikor két kisebb reformista szervezettel összeolvadtak. A DP az első demokratikus választásokon (1994) jól szerepelt és a későbbiekben, az 1999-es választásokon hivatalos ellenzéki státuszba emelkedtek, akkori vezetője a pártnak Tony Leon volt. A DP-t 2003-ban feloszlatták és létrehozták a mai DA-t. A DA ideológiáját tekintve egy liberális-föderalista párt, a DA úgy foglalja össze a filozófiáját, hogy „Nyílt lehetőség és társadalom mindenkinek”, mellyel szembe kívánnak menni az ANC „zárt rendszerével”. A DA főbb ügyei közé tartozik a bűnözés csökkentése, oktatási és egészégügyi reformok végbevitele, valamint a szegényebb társadalmi csoportok felzárkóztatása.

Inkatha Szabadság Párt:

Mielőtt az IFP történetét taglalnám meg kell említenem azt az etnikai csoportot, ami az IFP magszavazó bázisát adja. A Zuluk a Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb őslakos etnikai csoportja, a számuk meghaladja a 13 milliót. Az Nguni nyelvközösségből növekedtek ki, ez a bantu nyelvek egy csoportja (Zulu=mennyország, időjárás bantu nyelven). Kezdetben egy kisebb klán volt a Zulu majd Shaka (Zulu király, teljes név: Shaka kaSenzangakhona) egyesítette a különböző klánokat és 1816-ban a Zuluk államot is tudtak alapítani. Azonban az 1870-es évek végére britt domínium vált az egykori Zulu államból. Az apartheid rendszer alatt a Zuluk helyzete speciális volt, ugyanis létrehoztak nekik egy részt Dél-Afrikán belül. Ez volt a KwaZulu. Azonban aki KwaZulu állampolgár volt elvesztette a dél-afrikai állampolgárságát és ráadásul ki is fosztották és vegzálták őket. 

Befejezés: E két párt, amit most mutattam be, az EFF-el együtt (amit előző cikkemben taglaltam) alkotja az ANC igazi ellenzékét. Lassan elérkezünk a választásokhoz és véleményem szerint egy roppant izgalmas időszak fog következni a Dél-afrikai Köztársaságban a választások után. Ezt a következő írásaimban részletesen is taglalni fogom.

1975-ben megalapították az IFP-t Mangosuthu Buthelezi vezetésével, aki 2019-ig volt a párt vezetője. Az IFP egy konzervatív, antikommunista párt. Az IFP főbb szakpolitikai javaslatai között szerepel az, hogy az állam és kormányfői szerepeket külön kell választani, vegyes tagú arányos képviseletet akarnak a parlamentben, a kereskedelem liberalizálása és autonómiát szeretnének a hagyományos afrikai közösségeknek.

(Visited 32 times, 4 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez