Kairóban 76 diákot rúgtak ki az al Azhar egyetemről

Egyiptomban a hatóságok 76 diákot raktak ki az al Azhar Egyetemről. Különböző fakultásokra jártak, de mindannyian részt vettek a kormányellenes megmozdulásokban.

A MENA hírügynökség jelentése szerint a döntés azután született, hogy a nyomozás bebizonyította: a diákok “olyan tevékenységben vettek részt, amely ellenkezik az egyetem szabályzatával”. A kirúgott diákok közt van 36 lány is az egyetem zagazigi részlegéről, a Nílus deltavidékéről.

Az al Azhar az utóbbi hónapokban nem egyszer volt színtere kormányellenes tüntetéseknek, amelyek rendre a diákok és a biztonsági erők összecsapásaival végződtek. Több tucat diákot állítottak bíróság elé a tanév kezdete, vagyis augusztus óta azért, mert szemben álltak a hadsereg által kinevezett kormányzattal. Az egyiptomi biztonsági erőket sokan vádolják azzal, hogy túl keményen léptek fel a tüntetőkkel szemben, véletlenszerűen vettek őrizetbe sokakat közülük. Több diák meg is halt, amikor összecsaptak a rendőrökkel.

Egyiptomban gyakorlatilag állandósult az erőszak, mióta a hadsereg kiszorította a hatalomból az ország első demokratikusan megválasztott elnökét, Mohamed Morszit tavaly július elején. Emberi jogi csoportok szerint legkevesebb 1400-an vesztették életüket azóta, többségük a biztonsági erők aránytalanul erős fellépése miatt. Egy egyiptomi bíróság nemrégiben ítélte halálra a Muzulmán Testvériség több száz tagját és támogatóját, köztük a szervezet vezetőjét, Mohamed Badie-t.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez