Merényletre készült a Szabad Szíriai Hadsereg egyik tagja Egyiptomban?

Az egyiptomi hatóságok ma letartóztattak egy férfit, aki állítólag merényletet akart végrehajtani Kairóban. Az egyiptomi sajtó szerint a feltételezett elkövető a Szabad Szíriai Hadsereg tagja.

Imbaba városában a hatóságok letartóztattak egy férfit, aki terrorista merényletre készült. Az illetőnél több kiló robbanószert és 30 000 dollárt találtak. A belügyminisztérium jelentése szerint a férfi egy terrorista sejtet próbált meg létrehozni, akik egy pokolgépes merényletet hajtottak volna végre május 26-án és 27-én esedékes elnökválasztáson.

Csakhogy az al-Ahram napilap kiderítette, hogy a férfi minden jel szerint a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) egyik tagja volt. Az újság – hírszerzési forrásokra hivatkozva – azt állította, hogy 50 nappal ezelőtt az egyiptomi titkosszolgálat felfigyelt az illetőre, amikor az folyamatosan feltűnt a különböző kormányzati épületek mellett és jegyzetelt. Kairó bejelentette, hogy ezentúl “még nagyobb odafigyeléssel” fogják megvizsgálni a Szíriából visszatérő egyiptomi állampolgárokat.

Mohamed Murszival ellentétben az új egyiptomi vezetés nem támogatja a szíriai polgárháborúban harcoló FSA-t és a különböző militáns – al-Nuszra Front, ISIL stb. – csoportokat. Bár Kairó nem áll ki hivatalosan Damaszkusz mellett, de az egyiptomi kormány céljai megegyeznek Bassár el-Aszadéval, már ami a szélsőséges iszlamisták és terrorista csoportok elleni harcot illeti. Az egyiptomi rendőrök nem először tartóztattak le és ítéltek börtönbüntetésre Szíriában harcoló, de Egyiptomba visszatérő iszlamista harcosokat. Áprilisban Abdel Fattah olajipari munkást tartóztatták le, aki két éven az Al-Nuszra front kötelékeiben szolgált, de Mohamed Murszi bukása után hazament Egyiptomba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez