Budapesten állították ki az ellopott egyiptomi ereklyéket

2002-ben pár régészeti lelet eltűnt egy egyiptomi ásatás során. Az egyiptomi hatóságok hosszú keresés után akadtak rá ezekre a kincsekre,  még pedig nem is akár hol: a budapesti Szépművészeti Múzeumban. 

Mohamed Ibrahim, az egyiptomi régészeti miniszter, tegnap bejelentette, hogy megtalálták azokat az ereklyéket, amelyeket műkincstolvajok loptak el még 2002-ben. A több mint 4000 éves ereklyék a Szakkara egyiptomi falu, amely Kairótól 30 kilométerre fekszik, melletti ásatások során tűntek el és feltehetőleg csempészek vitték ki azokat az országból. 

Végül Magyarországon bukkantak rá az ellopott ereklyékre. Az Óbirodalom korából származó három leletet a budapesti Szépművészeti Múzeumban állították ki. Tavaly év végén rendeztek egy kiállítást, amelyek közül a Dél-Szakkarában eltemetett Haunefer felolvasópap sírjából származó, nagy értékű relief volt az egész gyűjtemény legfontosabb lelete, s ezt azonnal felismerték az egyiptomi régészek. A a Szépművészeti Múzeum az egyiptomi ereklyéket egy 2002-es aukciósházi árverésen vásárolta meg, s a tanúsítványban az állt, hogy 1974-ben ásták ki őket. 

Az ellopott ereklyék többi részét pedig egy párizsi aukciósházban találták meg. Ibrahim szerint Kairó már felvette a kapcsolatot Budapesttel és Párizzsal is, hogy visszaszerezze a régészeti leleteket. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez