Bolívia terrorista állammá nyilvánította Izraelt

Evo Morales, Bolívia elnöke, terrorista állammá nyilvánította Izraelt, így tiltakozva a Gázai övezetben zajló hadműveletek ellen. Habár a két ország között már évek óta nincs semmiféle diplomáciai kapcsolat, ez a lépés különösen érzékenyen érintheti Izrael kapcsolatait a latin-amerikai régióban. Főleg, hogy az elmúlt hetekben a legtöbb dél-amerikai és karibi országok egy része visszhívta a izraeli nagykövetét. 

“A gázai hadművelet azt bizonyítja, hogy Izrael nem garantálja az emberi élet tiszteletben tartásának elvét és az alapvető jogokat, amelyek pedig vezérelvei a békés és harmonikus együttélésnek.” – nyilatkozta Morales, majd még hozzátette: vízumkényszert vezet be az izraeli állampolgárok számára, akiknek egy 1972-ben aláírt egyezmény értelmében eddig szabad volt a beutazás. Ez pedig különösen rosszul érintheti az izraelieket, hisz a nyári szabadságok idején, amikor izraeli turisták is gyakran keresik fel a latin-amerikai országot, az utazási megszorítások érzékenyen érinthetik őket, s hónapokig tarthat, amíg döntés születik a vízumról.

Bolívia még 2009-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ugyanúgy, mint Venezuela és Kuba. Azonban az elmúlt időszakban a zsidó államnak a többi latin-amerikai országgal is problémás lett a viszonya: a múlt héten Brazília és Ecuador; ezen a héten pedig Chile, Peru és Salvador rendelte haza Izraelből ott akkreditált nagykövetét “konzultációra”.

A chilei kormány szerint az izraeli hadműveletek a jelenlegi formájukban a palesztin lakosság “kollektív büntetésének” tekinthetők és megsértik a nemzetközi jog alapvető szabályait. A chilei állásfoglalásban elítélték az Izrael elleni rakétatámadásokat, ám egyúttal úgy vélekedtek, hogy az izraeli válasz aránytalanul erős. A közlemény egyben felszólított a gázai ellenségeskedés haladéktalan befejezésére is.

Jigál Palmor, az izraeli külügyminisztérium szóvivője úgy vélekedett, hogy a latin-amerikai országoknak ez a lépése a Hamászt bátorítja. „Izrael mélységes csalódottságának ad hangot Salvador, Peru és Chile elhamarkodott döntése nyomán” – jelentette ki a külügyminiszteri szóvivő, majd így folytatta: “Lépésük ösztönzést jelent a világ számos országában terrorszervezetként nyilvántartott Hamász számára. Izrael azt várja a terrorizmussal szemben álló országoktól, hogy felelősségteljesen viselkedjenek és ne jutalmazzák a terroristákat.”

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez