Katonák helyett civileket irtanak a pokol-ágyúk

A több mint három évig tartó szíriai polgárháborúban a fegyveres ellenzék gyakran alkalmaz házi készítésű fegyvereket a kormányerők ellen. Ezek azonban rendkívül pontatlanok, s egy emberjogi jelentés szerint sokkal több civil halt meg ilyen fegyverektől, mint katona. 

A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint a Szabad Szíriai Hadsereg által átalakított ágyúk és rögtönzött tüzérségi töltetek legalább 311 civil haláláért felelősek. Idén júliusban és december között ezeket a fegyvereket leginkább az észak-szíriai Aleppóban vették be, és a helyiek egyszerűen “Pokol-ágyúknak” neveztek el el őket.

A „Pokol-ágyúk” ráadásul eléggé pontatlan fegyverek, ugyanis hiába lőtték ki a szíriai kormányerők irányába a tölteteket, azok legtöbbször nem jutottak el odáig. A legtöbb gondot az okozza, hogy a töltetek lényegében nem robbanószerrel megrakott lövedékek, hanem egyszerű  gázpalackok. Ezeket aztán „szárnyakkal” vagy “uszonyokkal” szerelik fel, de mivel néha már a repülés során elég a tartályban lévő gáz, nem érik el az ellenség állásait, és ilyenkor a két fél között lévő civilek lakóépületeire pottyannak.

2014 júliusa és decembere között legalább 42 gyerek és 25 nő vesztette életét, valamint több mint hétszázan sérült meg a pontatlan tüzérségi ágyúk miatt. A „Pokol-ágyújat” nemcsak Aleppónál, hanem az elmúlt hetekben már Deraa városában is bevették és az olyan terrorista csoportok, mint az al-Nuszra Front, hozzáláttak a “tömeggyártásukhoz”. 

A szíriai polgárháború során a Szabad Szíriai Hadsereg és a szélsőséges iszlamista csoportok gyakran vetnek be “saját fejlesztésű” fegyvereket, amelyek viszont rendkívül pontatlanok és gyakran sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a fegyver kezelőire, mintsem az ellenségre. Ilyen volt például a “bombacsúzli”, ami nem egyszer elszakadt és a kifeszített robbanószer a földre hullott és a kezelőszemélyzet mellett robbant fel.

A Pokol-ágyú megtöltése és működése

{youtube}8Z8lDnJWhgU{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez