Libanonban elfogták a Kalifa egyik nejét és fiát

A szíriai állampolgárságú nőt a titkosszolgálat hallgatja ki Libanonban, ahova hamis papírokkal érkezett. Egy másik titkosszolgálat adta a tippet a libanoni rendőröknek, de Bejrútban nem árulták el, honnan kaptak információt a Kalifa második nejéről és fiáról.

Keveset lehet tudni a Kalifa, vagyis Abu Bakr al Bagdadi magánéletéről. A fanatikus dzsihád harcos korábban az Al Kaida soraiban küzdött Irakban, de összeveszett Zawahirivel, aki Oszama bin Laden halála után került a terrorista szervezet élére. Megalakította saját harci szervezetét, majd kikiáltotta a Kalifátust Irak és Szíria egy részén. Bár a kétmilliós Moszult is elfoglalták Irakban, de a Kalifátus székhelye Rakkaban van, Szíriában. A szíriai és az amerikai légierő rendszeresen támadja Rakka városát, és lehet, hogy a Kalifa emiatt küldte második nejét és fiát a biztonságosabb Libanonba.

De az is lehet, hogy családi háborúság áll a Kalifa egyik nejének és fiának távozása mögött. Nemrég engedték ugyanis szabadon Szíriában a Kalifa első nejét. Az első feleség iraki állampolgár, de szíriai börtönben üldögélt, és nemrég fogolycsere révén szabadult. Az Al Nuszra Front, az Al Kaida szíriai ága hajtotta végre a fogolycserét Szíriával. Több mint egy tucat görögkeleti apáca szabadult ki a dzsihád harcosok fogságából, és cserébe a fanatikus milíciák nőtagjainak egy csoportja nyerte vissza a szabadságát Szíriában.

Asszad elnök többször javasolta az USA-nak és a Kalifátus elleni koalíció többi államának az együttműködést, de ezt eddig Washingtonban elutasították. Így kerülhetett sor arra Rakkaban, a Kalifátus fővárosában, hogy amerikai és szíriai harci gépek ugyanazokat a célpontokat bombázták 24 órán belül.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez