Chevron elismerte, hogy alulértékelték az olajömlést

A Chevron amerikai olajóriás elnöke elismerte, hogy a társaság mérnökei mélyen alulértékelték a Brazília partjainál lévő olajfúrótoronyban történt meghibásodást. A Rio de Janeiro partjainak közelében lévő fúrótorornyból a múlt hét óta ömlik az olaj az Atlanti óceánba.
George Buck első alkalommal szólalt meg azóta, hogy a torony meghibásodott. Mint mondta, nem volt elegendő agyag a lelőhelyen keletkezett nyílás eltömítésére, alulértékelték a kiáramló olaj nyomását.
Sergio Cabral, Rio de Janeiro polgármestere aggodalommal nyilatkozott a történtekről és még csütörtökön elrendelte az eset alapos kivizsgálását. Ezt megelőzően helyi környezetvédő szervezetek már felhívták a figyelmet arra, hogy az kiáramló olaj mennyisége lényegesen nagyobb, mint amit a hiradásokban közölnek.
A Chevron akkori állítása állítása szerint 400-500 barril olaj került a felszínre a toronyban történt repedés következtében. Azóta kiderült, hogy nem szivárgásról, hanem ömlésről van szó, amely második hete folyamatosan szennyezi az Atlanti óceánt. 

brazil_felvonulasA riói partoknál négy évvel ezelőtt bukkantak rá a nagy mennyiségű fekete aranyra és azonnal ádáz vitákat szült az országban: mire fordítják majd azt a tetemes jövedelmet, ami az olaj eladásából befolyik. Rio de Janeiro polgármestere szerint a befolyó összegnek helyben kell maradnia, hogy az 2014-es foci világbajnokság és a 2016-os olimpia megszervezésére legyen elegendő keret. A Szenátus ezzel szemben azt támogatja, hogy csökkentsék az olajbevételekkel rendelkező szövetségi államok (Rio és Sao Paulo) kezében maradó jövedelmet és azt az ország kevésbé szerencsés vidékeinek felvirágoztatására fordítsák. E terv ellen számos alkalommal – a helyi polgármester kezdeményezésére – tüntettek is Rióban.
Brazília tervei szerint 2020-ra az ország a világ öt legnagyobb olajtermelői között lesz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez