A kábítószer elleni harc sötét oldala

Számos ország részvételével a jövő héten ülésezik Bécsben az ENSZ Kábítószer Bizottsága, hogy kidolgozza az illegális drogok elleni nemzetközi fellépés jövőbeli intézkedéseit.

 

A küldöttek több lehetséges stratégia megvitatása mellett azonban – írja az International Herald Tribune – megfeledkeznek a kábítószer ellenes stratégia legfőbb hiányosságáról, az emberi jogok védelmének biztosításáról.

Az emberi- és állampolgári jogok megsértése a Tribune elemzője szerint mindennapos, szervezett keretekben zajló jelenség, mely meghatározó arca drogháborúnak. Világszerte százezreket tartanak fogva törvénytelenül, és ezrek esnek gyilkosságok áldozatául legyen akár szó állami, vagy bűnözői szervezetek által elkövetett atrocitásokról.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala mind a mai napig nem járult hozzá a kábítószer elleni harc során elkövetett jogtiprások elítéléséhez, mondván, hogy ez nem tartozik hivatali kötelezettségei közé.

Annak ellenére, hogy a múlt héten az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elítélte a kábítószerrel való visszaélés vádjával fogvatartottak elleni erőszakot és kínzást, a drogpolitikák sikeréhez minden bizonnyal egy gyökeresen új megközelítés járulna hozzá leginkább, mely a kábítószer kérdést emberi jogi, és közegészségügyi szempontból közelítené meg annak kriminalizálása helyett.

2016-ban ül majd össze az ENSZ Közgyűlése, hogy különleges ülésszakon tárgyalja meg a nemzetközi szervezet jövőbeli drogpolitikáját.(iht)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez